Mersin'de gerçekleştirilen 'Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilir Şehirler Konferansı'nda konuşan Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, deprem yıkımlarının %65'inin yerden kaynaklanan sorunlardan kaynaklandığını belirterek, "İyi bir yer seçimi yapmak zorundasınız. Kötü bir alanda iyi yapı olamaz; iyi yerlerde iyi yapılar inşa edilebilir" dedi. Prof. Dr. Ercan, Mersin’in yapılaşma alanlarının oldukça kötü olduğunu ifade ederek, bölgenin zayıf zemin koşullarına dikkat çekti.
Prof. Dr. Ercan, deprem riskine karşı yer inceleme çalışmalarının önemine vurgu yaparak, "Yıkımların %65’i yerden geliyor, dolayısıyla yerin sarsıntı durumuna göre yapılar oluşturulmalıdır. Türkiye'de iyi bir deprem yönetmeliği mevcut, ancak bu yönetmeliklerin uygulanmadığı gerçeğiyle karşı karşıyayız. Bir inşaat mühendisi, mimarın raporunu okuyamazken, jeofizik ve jeoloji mühendislerinin yer incelemesi yapması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Mersin’in yerleşim yerinin uygun olmadığını belirten Ercan, "Mersin, Adana gibi kötü yerleşim alanlarında bulunuyor. Bu durum, kentin büyümesini olumsuz etkiliyor. 100 yıl önce nüfusu sadece 2 bin olan Mersin’in bugünkü nüfusu 2 milyon ve hala artmaya devam ediyor" dedi. Ercan, kentin sıvılaşma ve aşırı çalkalanma sorunları ile mücadele etmesi gerektiğini belirtti.