Biruni Üniversitesi'nde Sinirbilim Kursu Büyük İlgi Gördü
Biruni Üniversitesi Araştırma Merkezi (B@MER) tarafından düzenlenen Sinirbilim Kursu, büyük bir katılımla tamamlandı. Biruni Üniversitesi Kongre Merkezi'nde 2 gün süren kurs, 400'ün üzerinde öğrenci ve akademisyeni bir araya getirdi. Katılımcılara sinirbilim alanındaki en son gelişmeleri ve tedavi yöntemlerini aktaran Prof. Dr. Oytun Erbaş, kursiyerlere güncel bilgileri sundu. Biruni Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Yüksel de çalışmanın insan beyni üzerindeki gelişimini vurgulayan bir selamlama konuşması yaptı.
KÖK HÜCRE KONUSUNDA ÇALIŞMALAR
Kursun sonunda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Oytun Erbaş, B@MER'in 7 gün 24 saat çalışan, ışıkları sönmeyen bir laboratuvar olduğunu belirtti. Erbaş, "Hem temel bilimlerde hem de in vitro hücre laboratuvarlarında kanser, sinir bilim ve kök hücre konusunda birçok araştırma geliştirme faaliyeti yürütmekteyiz" dedi.
PSIKIYATRIK HASTALIKLAR İÇIN YENI İLAÇLAR
Özellikle otizm ve şizofreni üzerine yapılan yeni araştırmalar hakkında umut verici bilgiler paylaşan Prof. Dr. Erbaş, bu hastalıkların tedavisinde önemli bir dönüm noktasına gelindiğini belirtti. Otizm ve şizofreni tedavisinde kullanılacak ilaçların patent aşamasına geldiğini duyuran Erbaş, "Merkezimizden 3-4 yıl içinde çok önemli iki ilacı psikiyatrik hastalıklarda kullanmak üzere sonuçlandıracağız" dedi.
HAYVAN DENEYLERINDE BAŞARI
Prof. Dr. Erbaş, kullanılan teknolojiden söz ederek, "mRNA ve egzom teknolojilerini kullanarak beyindeki sinir hücrelerinin dallanmasını ve uzamasını sağladıklarını" belirtti. Erbaş, fare çalışmalarındaki sonuçların çok başarılı olduğunu ve bu başarıyı insan çalışmalarına yansıtmak istediklerini söyledi.
GELECEKTE KANSER AŞILARI VE MRNA TEKNOLOJISI
Çalışmaların devrim niteliğinde olduğunu ifade eden Prof. Dr. Erbaş, "Gelecekte peptitler ve mRNA teknolojisi ön planda olacak. Aşılar ve kanser tedavilerinde mRNA'yı tanıyacak ve sinir sistemi hastalıklarında beyin gelişimini artıracak proteinlerle tanışacağız" dedi.
BURUN YOLUYLA UYGULANAN İLAÇLAR
Prof. Dr. Erbaş ayrıca, yeni ilaçların burundan verileceğini açıkladı. Bu yenilikçi yöntemin, ilaçların doğrudan beyine ulaşmasını sağlayarak tedavi sürecini daha etkili hale getireceğini belirtti. "Eski ilaçlar eskide kalacak, yeni ilaçlar ve yeni salım-taşınım yöntemleriyle burun kanalıyla ilaç verme gündem olacak" şeklinde konuştu.
SINIRBILIM KURSUNUN ÖNEMI
Sinirbilim kursu hakkında bilgi veren Prof. Dr. Oytun Erbaş, "Kursa gelen öğrenciler beyin işleyişi, psikiyatri, şizofreni, depresyon, ALS ve Alzheimer gibi konuları öğreniyorlar. Ayrıca yeni ilaç yapma, hipotez kurma ve bilimsel çalışmalar yapmayı da öğreniyorlar" dedi. Erbaş, "Her işin profesyoneli olmak için o işin çırağı olmak gerekiyor. İyi bir beyinci olmak için küçüklükten beri beyinle uğraşmak lazım" ifadelerini kullandı.