Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer, sağlık politikaları üzerine yaptığı eleştirilerle dikkat çekti. Demirer, 22 yıllık AKP iktidarında uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Projesi’nin, sağlık sistemini ciddi sıkıntılarla karşı karşıya bıraktığını ifade etti. Sözcü gazetesine verdiği röportajda, özellikle şehir hastanelerinin başarısızlığını, hekim göçünü ve sağlıkta şiddetin artışını gündeme taşıyan Demirer, bu konuların halk sağlığı ve sağlık çalışanlarının geleceği üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti.
SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROJESİ NEREYE GİDİYOR?
Demirer, Sağlıkta Dönüşüm Projesi’nin başlarda olumlu karşılanmasına rağmen uzun vadede sağlıkta şiddetin artmasına ve hekimlerin yurt dışına göç etmesine yol açtığını belirtti. Sağlık çalışanlarının açlık sınırında yaşam mücadelesi verdiğini ve hastanelerdeki randevu sisteminin iflas ettiğini vurguladı. "Bu projeyle sağlık hizmetlerinin standardı düşmüş ve en iyi hekimlerimiz yurt dışına gitmeye başlamıştır" dedi.
ŞEHİR HASTANELERİNE ELEŞTİRİ
Demirer, şehir hastanelerinin sağlık hizmetlerinin sunumunda ciddi sorunlar oluşturduğunu belirtti. "İngiltere ve Sovyetler Birliği'nin terk ettiği model, AKP tarafından tekrar hayata geçirildi. Ancak garantili hasta sayılarıyla hastane müteahhitleri zengin edilirken, sağlık bütçesi erimeye devam ediyor" şeklinde konuştu.
HEKİM GÖÇÜ ARTIYOR
Prof. Dr. Taner Demirer, Türkiye’de hekim göçünün hızla arttığını ve geçen yıl 3 bin 25 hekimin yurt dışına çıktığını belirtti. Sağlık çalışanlarının yeterince takdir edilmediğini ve mevcut sağlık sistemiyle birlikte hekimlerin ülkeden kaçışının hızlandığını dile getiren Demirer, bu göçün tersine çevrilmesi gerektiğini söyledi.
SAĞLIK HİZMETLERİNE ERİŞİM ZORLAŞIYOR
Hasta ve hasta yakınlarının hastanelerde uzun kuyruklar, yetersiz muayene süreleri ve ilaç sıkıntıları gibi konulardan şikâyet ettiğini belirten Demirer, Suriyeli sığınmacılara öncelik verilmesinin vatandaşlarda büyük bir rahatsızlık yarattığını ifade etti.