İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Muğla'da 4 kişinin yaşamını yitirdiği ambulans helikopter kazasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kazanın yalnızca sisle açıklanamayacağını belirten Kadıoğlu, "Sis sebebiyle kaza oldu diyerek geçiştirilmemesi gereken bir durum. Pilotun, binanın konumunu ve görüş mesafesini değerlendirememesi asıl problem" ifadelerini kullandı.
METEOROLOJİ EĞİTİMİNDEKİ YETERSİZLİĞE ELEŞTİRİ
Prof. Kadıoğlu, Türkiye'deki pilotların meteoroloji eğitimlerini uzmanlardan almamasını eleştirerek, "Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yönetmeliğinde, meteoroloji derslerini herkesin verebileceği belirtiliyor. Bu, ciddi bir sorun. Uzman olmayan kişilerden alınan eğitim, pilotların meteorolojik koşulları doğru yorumlayamamasına neden oluyor" dedi.
"BASİT ÖNLEMLER FELAKETLERİ ÖNLEYEBİLİR"
Helikopter kazalarının çoğunun meteorolojik şartların doğru okunamamasından kaynaklandığını ifade eden Kadıoğlu, alınabilecek basit önlemlerle bu tür faciaların önlenebileceğini belirtti. "Helikopterlerin iniş ve kalkış yaptığı yerlere rüzgar çorabı, siste görülebilecek ışıklar gibi basit düzenlemeler yapılabilir. Ancak bu tür önlemlerin alınmaması, kazalara davetiye çıkarıyor" diye konuştu.
HELİKOPTERLERİN METEOROLOJİK HİZMET ALMAMASI BÜYÜK SORUN
Helikopterlerin uçaklar kadar meteorolojik destek alamadığını dile getiren Kadıoğlu, "Helikopterler genelde gördükçe uçuyor, göremediğinde iniyor. Ancak bu durum, meteorolojik şartların yeterince değerlendirilmediği vakalarda ciddi riskler yaratıyor" ifadelerini kullandı.
"EĞİTİM VE TEDBİRLER ŞART"
Prof. Kadıoğlu, pilotaj eğitiminde meteoroloji derslerinin uzman kişiler tarafından verilmesi gerektiğini vurgularken, hava koşullarının doğru yorumlanabilmesi için pilotların yeterli bilgi ve donanıma sahip olması gerektiğini söyledi. Ayrıca, basit önlemler alınarak bu tür kazaların önüne geçilebileceğini ifade etti.