PROTEİN NEDİR?
Amino asitlerin birbirleriyle zincirleme şeklinde bağlanması sonucu oluşan ve canlıların yaşamsal faaliyetlerini gerçekleşmesini sağlayan en önemli organik moleküllerdir.
KAÇ ÇEŞİT PROTEİN VARDIR?
İki çeşit protein vardır:
1-Hayvansal Protein
Kırmızı et, balık eti, tavuk ve hindi eti, yumurta, süt ve yoğurt vs.
2-Bitkisel Protein
Soya sütü, mercimek, yulaf ezmesi, chia tohumu, kinoa, badem vs.
PROTEİNLER NE İŞE YARAR?
Kısaca proteinler vücutta kas dokularının güçlenmesine ve yenilenmesine yardımcı olduğu gibi kasların güçlenmesi, vücut direncinin artması, vücutta enerji sağlaması, dış görünüşte cilt, tırnak ve saçların yenilenmesini, canlı kalmasını sağlayan ve asıl görevi olan vücuttaki dokuları oluşturup gerektiğinde dokuların tamirini sağlayan bir besindir. Yani vücudun yaklaşık %25’şi proteinden oluşur.
HANGİ ÇEŞİT PROTEİN TÜKETİLMELİ?
Günümüzde bu konuyla alakalı yapılan bir çok araştırmaya göre kimisi hayvansal protein tüketin diyor, kimisi bitkisel protein… aslında işin aslı öyle değil.! Hayvansal protein yüksek kaliteli protein çeşitidir. Protein, yapısındaki lösin ile kas hücreleri oluşumunu destekleyen ve yapısında esansiyel amino asitleri yüksek oranda barındıran ve temelinde bir çok mineralide bulunduran önemli ve kaliteli bir besin kaynağıdır. Düzenli ve dengeli bir şekilde tüketilmesi halinde insanların daha dinamik ve güçlü bir fiziğe sahip olması sağlar.
Bitkisel protein ise hayvansal proteine göre daha düşük kalitede bir protein çeşididir. Aslında düşük kalite olması daha az tüketilmesi anlamına gelmiyor. İçinde barındırdığı C vitamini, vitaminler, lif, sağlıklı doymamış yağ asitleri, polifenoller gibi faydalı besinler alırız. En az hayvansal protein kadar dengeli tüketilmesi her iki protein çeşidinin de vücutta daha kaliteli çalışmasını sağlar.
Özellikle günümüzde bitkisel protein hayvansal kaynaklara göre daha az çevresel faktörlere sahip olması bitkisel proteinin tüketilmesi bir adım öne çıkıyor…
Önerim yeterli ve dengeli beslenmede, tüketilen proteinin yarısının hayvansal kaynaklı besinlerden alınması çok önemlidir..
Kerem Çalışkan