Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Perşembe günü yaptığı açıklamada, dost otokrat ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile karşılıklı savunma anlaşması imzaladıktan bir gün sonra, Güney Kore'nin Ukrayna'ya silah sağlamaya karar vermesi halinde "çok büyük bir hata" yapacağını söyledi .
Ayrıca, Rusya ve Kuzey Kore'nin çarşamba günü imzaladığı ve diğerine saldırıya uğraması durumunda acil askeri yardım sağlamak için mevcut tüm araçları kullanma taahhüdünde bulunan yeni stratejik ortaklık konusunda Seul'ün "endişelenecek bir şeyi olmadığını" iddia etti.
Putin, "İmzaladığımız anlaşma uyarınca Kuzey Kore'ye (Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti) askeri yardımımız, yalnızca bu belgeyi imzalayan taraflardan birine karşı saldırı yapılması durumunda ortaya çıkar" dedi. "Bildiğim kadarıyla Kore Cumhuriyeti Kuzey Kore'ye karşı bir saldırı planlamıyor, bu da bu alandaki işbirliğimizden korkmaya gerek olmadığı anlamına geliyor."
Putin'in Ukrayna'ya karşı sert savaşının arka planında ortaya çıkan anlaşma, Rusya ve Kuzey Kore'nin onlarca yıldır imzaladığı en önemli anlaşma ve 1961 Soğuk Savaş dönemindeki karşılıklı savunma vaadinin yeniden canlandırılması olarak görülüyor. Bu, Kim rejiminin BM Güvenlik Konseyi'nde veto hakkına sahip bir dünya gücüyle olan güçlü bağını pekiştiriyor ve Rusya'nın artık Güney Kore'nin en büyük düşmanıyla bir savunma anlaşmasına sahip olduğu anlamına geliyor.
Savaşın erken dönemlerine ait raporlar, Güney Kore'nin Ukrayna'ya gönderilen 155 mm'lik mermilerin yerine ABD'ye 155 mm'lik top mermileri sağlamış olabileceğini söylüyor.
Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nin (CSIS) yakın tarihli bir raporunda, Güney Kore'nin 105 mm'lik obüs mermisi stokunun, Kiev'e bırakılması halinde Ukrayna'ya savaş alanında önemli bir destek sağlayabileceği belirtildi.
CSIS raporunda, "Kamuya açık raporlar, Güney Kore'nin yaklaşık 3,4 milyon 105 mm top mermisine sahip olduğunu gösteriyor " dedi.
Rapora göre Ukrayna'da yaklaşık 100 adet 105 mm'lik top bulunuyor.
"Vietnam Savaşı sırasında, kara ve havadaki yüksek hareket kabiliyetleri göz önüne alındığında, bu hafif obüslerin ateş üslerinde vazgeçilmez olduğu kanıtlandı. Hafiflikleri ve hareket kabiliyetleri, Ukrayna topçu birimlerinin ateş ettikten sonra hızlı bir şekilde yer değiştirmesine olanak tanıyacak ve bu, modern savaş alanında hayatta kalabilmek için çok önemli bir taktik. CSIS raporunda, bu obüslerin aynı zamanda Ukraynalı savaş alanı komutanlarının engebeli arazide yüksek değerli hedeflere saldırı düzenlemesine de olanak sağlayacağı belirtildi.
Güney Kore'de yaklaşık 30.000 askeri bulunan ABD ordusundan bir yetkili, CNN'e Rusya-Kuzey Kore ilişkilerinin giderek daha da sorunlu hale geldiğini söyledi.
Askeri yetkili, "Bu gelişmeler, Kore Yarımadası'nda barış ve istikrarı korumaya önem veren, BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyan ve Rusya'nın acımasız işgaline karşı özgürlüklerini ve bağımsızlığını savunan Ukrayna halkını destekleyen her ülkeyi ilgilendirmelidir" dedi.
Perşembe günü erken saatlerde, Japonya'nın Kabine Baş Sekreteri Yoshimasa Hayashi de Rusya ve Kuzey Kore tarafından imzalanan anlaşmayla ilgili güçlü endişelerini dile getirdi.
Putin'in "Kuzey Kore ile ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarının doğrudan ihlali anlamına gelebilecek askeri-teknik işbirliğini göz ardı etmemesi, ülkemizi çevreleyen güvenlik ortamı üzerindeki olası etkisi açısından ciddi bir endişe kaynağıdır." ülke," dedi Hayashi bir basın toplantısında.