Putin Türkiye'ye Neden Gelmiyor? Murat Yetkin'den Gündem Yaratan Yorum!

Gazeteci Murat Yetkin, ABD ve Kıbrıs Rum yönetimi arasındaki anlaşma, Kırım açıklamaları ve Türkiye'nin savunma sanayii projelerindeki belirsizlikler üzerinden dış politikada yaşanan sıkıntılara dikkat çekti.

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Türkiye’nin son dönemde dış politikada zor bir süreçten geçtiğine dikkat çekti. Yetkin, ABD ve Kıbrıs Rum yönetimi arasındaki "Savunma İşbirliği Yol Haritası" anlaşmasının ardından Türkiye'nin verdiği tepkiyi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kırım konusundaki açıklamalarına Moskova’dan gelen eleştiriyi hatırlatarak bu gelişmelerin dış politikada yarattığı gerginliği değerlendirdi.

Yetkinreport.com sitesinde yer alan habere göre; ABD'nin 9 Eylül’de Kıbrıs Rum hükümeti ile imzaladığı savunma işbirliği anlaşmasının ardından Türkiye'nin verdiği tepkiyi ele alan Yetkin, Türkiye'nin bu anlaşmaya karşı diplomatik tepkisinin yüzeysel kaldığını belirtti. Ayrıca, Erdoğan’ın 11 Eylül’de Kırım’ın Ukrayna’ya iadesi gerektiğini söylemesinin Rusya'dan sert bir yanıt aldığını ifade eden Yetkin, Moskova’nın bu konuda Türkiye ile "tamamen ayrıldıklarını" açıklamasıyla iki ülke arasındaki ilişkilerin gerginleştiğini vurguladı.

Yetkin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kırım açıklaması sonrasında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye yapması beklenen ziyaretinin suya düşüp düşmediği ya da iki liderin arasındaki mesafenin artıp artmadığı sorusunu gündeme getirdi. Ayrıca, Putin’in Türkiye’ye gelmeme gerekçesinin güvenlik olduğu iddiasını da aktaran Yetkin, bu durumun Rusya’nın Türkiye’ye karşı diplomatik bir mesafe koyma girişimi olup olmadığını sorguladı.

Bir diğer dış politika sıkıntısı olarak, Türkiye'nin ABD'den savunma sanayii alanında motor satın almak için izin beklediğine dair Bloomberg haberi üzerinden yorum yapan Yetkin, Türkiye’nin savunma projeleri için ABD’den beklediği onayların gecikmesinin Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in Eurofighter Typhoon alma konusundaki ısrarını açıklayabileceğini belirtti.

Yetkin ayrıca, Türkiye’nin İsrail-Hamas müzakerelerindeki rolünün de Mısır Cumhurbaşkanı Abdül Fettah Sisi’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iadeyi ziyaretinden sonra hareketlendiğini belirterek, dış politikadaki bu sıkıntılı dönemin diplomaside atılacak adımlarla hafifletilebileceğini öne sürdü.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.