Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF) kapsamında düzenlenen ana oturumda gündemdeki çeşitli konular hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Ukrayna ile Müzakereler
Putin, Ukrayna ile müzakereler konusuna değinerek, tüm silahlı çatışmaların barış anlaşmalarıyla sonuçlandığını vurguladı. "Yeterince önemli bir Avrupa ülkesinin eski liderlerinden biri bana, tüm bu anlaşmaların ya askeri yenilgiye ya da zafere dayanabileceğini söylemişti. Biz elbet zafer elde edeceğiz," ifadelerini kullandı.
Kiev ile Müzakere Hazırlığı
Moskova'nın çıkarlarını koruyacak anlaşmalar yapılması gerektiğinin altını çizen Putin, mevcut Kiev yönetimiyle anlaşma yapmanın zor olduğunu belirtti. "Ukrayna'da iktidar meşruiyetini kaybetti. Bu, ülke anayasasında da yer alıyor," dedi. Ancak Kiev'in müzakere yapmak istemesi halinde bir temsilci bulabileceğini söyleyen Putin, "Biz bu müzakerelere hazırız. Ancak, bazı varsayımlarla değil, önce Minsk'te, sonra da İstanbul'da üzerinde anlaştığımız şartlar çerçevesinde hazırız," dedi.
Nükleer Silah Kullanımı
Nükleer silah kullanımı konusuna da değinen Putin, gerilimi Rusya'nın değil İngiltere'nin başlattığını iddia etti. Nükleer saldırıların gerçekleşmesi durumunda çok sayıda kurban olacağını belirten Putin, bu noktaya gelinmeyeceğini umduğunu söyledi. Rusya ve ABD'nin füze saldırısına karşı uyarı sistemine sahip olduğunu, ancak Avrupa'nın hazırlıksız olduğunu belirtti. Rusya'nın elindeki nükleer silahların ABD'nin Japonya'da kullandığı silahlardan dört kat daha güçlü olduğunu vurgulayan Putin, boş yere nükleer savaştan bahsedilmemesi çağrısında bulundu.
Nükleer Doktrinde Değişiklik Olabilir
Rusya'nın nükleer doktrininde her şeyin yazılı olduğunu belirten Putin, "Nükleer silahların kullanımı, ülkenin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik bir tehdit söz konusu olduğunda istisnai durumlarda mümkündür. Böyle bir durumun oluştuğuna inanmıyorum. Böyle bir ihtiyaç yok," dedi. Nükleer doktrinin yaşayan bir araç olduğunu ifade eden Putin, dünyadaki gelişmeleri dikkatle izlediklerini ve bu doktrinde değişiklik yapmayı göz ardı etmediklerini söyledi. Gerekirse nükleer silah denemeleri yapabileceklerini belirten Putin, şu ana kadar bu denemeleri yapmadıklarını aktardı.
Silah Tedariki ve Askeri Seferberlik
Rusya'nın Ukrayna'ya silah sağlayan ülkelere yönelik adımları sorulduğunda Putin, "Henüz silah tedarik etmiyoruz. Ancak bunu, askeri nitelikte de dahil olmak üzere, belirli baskı altındaki devletlere ve bazı meşru yapılara sağlama hakkımızı saklı tutuyoruz," dedi.
Putin, Ukrayna'daki çatışmalar nedeniyle Rusya'da yeni bir askeri seferberlik ihtiyacı olmadığını vurguladı. Geçen yıl seferberlik kararı olmadan 300 binden fazla kişinin gönüllü olarak orduya katıldığını ve bu yılın başından itibaren 160 binden fazla kişinin sözleşme imzaladığını belirtti. Ayrıca, bu yıl Donbas'ta ve diğer çatışma bölgelerinde Rus ordusunun 47 yerleşim birimini ve 880 kilometrekarelik alanı Ukrayna ordusundan aldığını paylaştı.