Putin'den Türkiye ziyareti için iki kritik şart: Uçak ve otel!

Vladimir Putin’in Türkiye ziyaretinin ertelenmesi, iki ülke arasındaki ilişkilerdeki gerilimi artırıyor. Kremlin, Putin’in Türkiye’ye savaş uçaklarıyla gelme talebini ve otel güvenliği konusundaki endişeleri vurguluyor.

Son iki yıldır Türkiye'ye yapacağı ziyaretleri sürekli erteleyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu tutumu, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerde yeni bir gerilimin işareti olabilir. Erdoğan ile Putin arasındaki ilişkiler sıkı bir işbirliğine dayansa da, Kremlin'in talepleri ziyaretin gerçekleşmesini karmaşıklaştırıyor.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Putin'in Türkiye ziyaretinin tarihinin, hazırlıkların tamamlanmasının ardından belirleneceğini duyurdu. Peskov ayrıca, Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya'nın Kazan şehrinde yapılacak BRICS Zirvesi sırasında bir araya gelmelerini umduklarını belirtti.

Ancak, Putin'in Türkiye ziyaretinin ertelenmesinin arkasında çeşitli nedenler bulunuyor. Özellikle, Putin'in Türkiye'ye Rus savaş uçaklarının refakatinde gelme talebi süreci yavaşlatıyor. Ukrayna'nın uçuş rotasında herhangi bir aksaklık, Rusya'nın bu uçakları koruma ihtiyacını doğuruyor. Türkiye'nin NATO hava savunma sistemlerinin bu tür uçakları düşman olarak algılayabileceğinden endişe ediliyor, ve Türkiye’nin bu sistemleri kapatmayı kabul etmeyeceği belirtiliyor.

Rus yetkililerin Türkiye'ye savaş uçaklarıyla gelme talebi, diplomatik protokoller açısından alışılmadık bir durum olarak değerlendiriliyor. İki eski Türk büyükelçisi, böyle bir talebin daha önce yaşanmadığını ve Türk protokolü için sıra dışı olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, Moskova’nın Ankara’daki büyük otellerin ABD’ye ait olmasından rahatsız olduğu belirtiliyor. Rus yetkililer, bu otellerin güvenliğini sorgularken, alternatif olarak hükümet konuk evi sağlanıp sağlanamayacağını gündeme getirdi.

Rus yetkililerinin endişeleri sadece otel ve uçaklarla sınırlı değil. Türkiye'nin NATO üyesi olması, Putin ve beraberindekiler için güvenlik kaygılarını artırıyor. Ayrıca, Türkiye’nin Putin’i en son 8 Ocak 2020’de ağırladığı göz önüne alındığında, Putin’in Türkiye ziyareti konusundaki sıra dışı taleplerin arkasında başka diplomatik hesapların olup olmadığı da merak ediliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.