Putin'in Planı: Suçlular Askeri Dokunulmazlıkla Savaşa Katılıyor

Rusya, Ukrayna'ya karşı savaşta 20.000 yeni asker yerleştirmek için radikal bir adım atıyor. Yeni yasaya göre, ağır suçlardan yargılananlar, hapis cezası yerine "askeri dokunulmazlık" seçebilecek.

Rus bağımsız yayın organı Important Stories'in haberine göre, Putin'in Ukrayna'ya karşı savaşta ön saflara 20.000 yeni asker yerleştirme planı, Rus Devlet Başkanı'nın radikal kararlar almasına yol açıyor. Yeni yasa ile ağır suçlar da dahil olmak üzere çeşitli suçlardan yargılanan zanlılar, uzun hapis cezaları yerine "askeri dokunulmazlığı" seçme hakkına sahip olacak.

Askeri dokunulmazlık elde eden bu zanlılar, işledikleri suçlardan dolayı yargılanmayacak. Bunun karşılığında, Rus ordusuyla en az bir yıl süreyle askerlik anlaşması imzalayacaklar.

Rusya Savunma Bakanlığı, açıklamasında, "Yargılanan ortalama 60.000 kişinin yüzde 40'ının askere alınması bekleniyor" ifadelerini kullandı. Dokunulmazlık talep eden kişilerin, Rus ordusuyla anlaşma imzalayarak Ukrayna'da savaşma taahhüdü vermesi gerekecek.

Savaşın başlangıcından bu yana, Rusya hüküm giymiş mahkumları ve haklarında soruşturma yürütülen kişileri de silahlı kuvvetlere katmakta. ABD'nin Washington Post gazetesine göre, daha önce hapse atılmış askerler savaş alanında görev yaptıktan sonra hayatta kalmaları halinde tam affa tabi olarak tahliye ediliyor.

Geçtiğimiz ay, Rus ordusu, 180.000 yeni askeri bünyesine katmayı ve ordu nüfusunu toplam 1.5 milyona çıkarmayı hedeflediğini duyurdu. Bu durumda Rus ordusu, dünyanın en fazla personele sahip ordusu olma unvanını kazanacak.

Ukrayna da, kendi askeri personel sayısını artırmak için benzer bir yasa tasarısını geçtiğimiz yıl oy çoğunluğuyla kabul etti. Ancak Ukrayna, ağır suç işleyen bireylerin kesinlikle askere alınmayacağına vurgu yaptı. Yine de hırsızlık, vergi kaçakçılığı ve darp gibi suçlardan hüküm giyen kişilerin af karşılığında askere alınabilmesine izin verdi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.