Putin'in temsilcisi Khakimov: NATO müttefiki olması, Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü üyeliği ön

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Özel Temsilcisi Bakhtiyor Khakimov, Türkiye'nin NATO üyesi olmasının 'Şanghay Beşlisi' olarak da bilinen örgüte katılmasının önünde bir engel olduğunu belirtti.

Radyo Sputnik'in aktardığına göre Khakimov, ŞİÖ'ye üye olmanın şartlarından birinin" ŞİÖ üyelerine karşı düşmanca faaliyetlere ve bloklara katılmama" olduğunu belirtti. 

Temsilci, üyelik için "ŞİÖ üye ülkeleriyle aktif diplomatik, ticari ve ekonomik ilişkileri ve kültürel bağları sürdürmek. Üyelerle çatışma halinde olmamak" gibi şartlar da olduğunu ifade etti. 

Khamikov, Türkiye'nin üyesi olduğu NATO'nun Rusya'yı "en ciddi tehdit" ilan ettiğini hatırlattı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Semerkant'taki Şangay İşbirliği Örgütü Liderler Zirvesi dönüşünde gazetecilere Türkiye'nin örgüte üye olmayı hedeflediğini söylemişti. 

"Şimdi bundan sonraki süreç ise bu işin en ileri kademesine doğru atılacak bir adımdır. Bu adım da tabii önümüzdeki dönemin ev sahibi olacak Hindistan’daki görüşmelerde belki gündeme daha ileri seviyede gelecek. Üye olmak-olmamak hepsi ayrı lakin bizim bu ülkelerle olan münasebetlerimiz, bu atılan adımla çok daha farklı bir konuma taşınmış olacaktır” diyen Erdoğan, kastettiğinin, Şanghay İşbirliği Örgütü’ne üyelik olup olmadığı sorulduğunda, “Tabii. Hedef o.” demişti

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Hamas: Ateşkes ve Esir Takası Görüşmeleri Tamamlandı!
Endonezya Sarsıldı: 6,2 Büyüklüğünde Deprem!
Gazinin Beklenen Onuru: 100 Yaşındaki Jack Milton Mezuniyet Kepini Sonunda Aldı!
Kerem Şalom Sınır Kapısı'na Yapılan Havan Topu Saldırısında İsrailliler Öldü
Hizbullah, İsrail'in Kiryat Şmona'sına İran Yapımı Füzelerle Saldırdı: Yaralılar Var