PYD ve ABD güçleri Rakka'da ne yapmayı amaçlıyor?

ÖMER ÖDEMİŞ / ABC GazetesiBir kaç gündür merkez medyanın da önemle takip ettiği, Suriye demokrasi güçlerinin ve koalisyon uçaklarının Rakka hamlesini izliyoruz. Hemen her gün birkaç köyü ele geçirdiği açıklanan bu operasyona...

ÖMER ÖDEMİŞ / ABC Gazetesi

Bir kaç gündür merkez medyanın da önemle takip ettiği, Suriye demokrasi güçlerinin ve koalisyon uçaklarının Rakka hamlesini izliyoruz. Hemen her gün birkaç köyü ele geçirdiği açıklanan bu operasyona ABD’li askerlerinde bir fiil katıldığına ilişkin resimler ve görüntüler paylaşılmaya başladı.

IŞID ve türevi örgütleri silahlandırarak Suriye’de konuşlandıran ABD ve müttefiki gerici ülkelerin birden böylesi bir harekâta girişmiş olması, Suriye’nin terör güçlerinden arındırılarak, özgürleşmesinden çok başkaca niyetler taşıdığı konusunda kaygılar uyandırmaktadır.

Yüzlerce cihatçı örgütü oluşturarak, Suriye sahasına girmesini sağlayan, her türden lojistik desteği veren, siyaseten de uluslar arası arenada destekleyen ABD ve yandaşı ülkelerin Kürt güçlerle birlikte başlattığı Rakka hamlesinin arkasında başka hesapların olduğu, Rakka’nın da içinde bulunduğu bölgeye ilişkin bir planlama içinde olduğu söylenmektedir. PYD’nin hemen her hamlesinde ayağa kalkan Türkiye’nin bile sesini çıkartmak bir yana, medya organlarıyla bu girişimi desteklediği görülüyor. Böylesine bir destekle başlatılan ve hızla ilerlediği söylenen Rakka operasyonun o bölgede Suriye merkezi yapısından bağımsız bir oluşum için, diğer bir ifade ile, AKP’nin yıllardır ısrarla üzerinde durduğu güvenli bölge oluşturmak için yapıldığı düşünülmektedir.

Bölgede bulunan Rus güçlerinin IŞID ve türevi silahlı katillere karşı 'koordineli çalışma' önerilerini reddeden ABD’nin bu harekâtı planlayarak, destek vermesi alan hâkimiyetini genişletmeye dönük bir hamledir. Suriye sahasında üs olarak kullanabileceği, rahat hareket ederek bölgede askeri olarak daha etkin olabileceği bir alanı, Kürt silahlı güçleri ile birlikte oluşturma girişimi olarak görülmektedir.

ABD Irak’ta olduğu gibi, Suriye’de de alanda birlikte hareket edebileceği, Kürt güçleri kullanarak, özgün bir alan yaratma telaşındadır. Amacı IŞID ve türevi cihatçı katilleri bölgeden temizlemek değil ve bağımsız bir Suriye’nin yeniden oluşturulmasına destek vermek değil, Cihatçı güçlerle başaramadığı, saha egemenliğini Kürt güçlerle ele geçirmeye çalışmaktır.

Ayrıca ABD ve Kürt güçlerin Rakka operasyonunun başladığı gün Lazkiye ve çevre Alevi bölgelerinde intihar saldırıları gerçekleştirilmesi ve 200 yakın insanın katledilerek, Suriye halkının ayağa kalktığı bir sürece denk gelmesi de düşündürücüdür. Suriye devlet güçlerinin ve Rus unsurların tüm dikkatleri ve tepkileri Lazkiye saldırılarına ve katliamlara odaklanmış iken ABD ve PYD müttefiki güçlerinin harekete geçmesi tesadüf olarak görülmemektedir. ABD Kürt unsurlarla Rakka operasyonunu başlatırken diğer müttefiki cihatçı güçlerle de Lazkiye saldırılarını planlayarak bir mesaj vermeye, devlet güçlerini ve müttefik güçlerini alanda tutmayı amaçlamaktadır.

Kürt silahlı güçlerin ABD payandasında başlattıkları Rakka operasyonundan kalıcı bir sonuç çıkmayacaktır. Rakka kentinin ve bölgenin silahlı terör gruplarından temizlenmesi, bölge halklarının ve Suriye ordu güçleri ile Rus hava gücünün kararlı özgürleştirme hamlesi ile gerçekleşecektir. Başkaca tüm girişimler Suriye halkının özgürleştirilmesine ve terör güçlerinden bölgenin temizlenmesine dönük değil, ABD ve müttefiki gerici güçlerin çöken Suriye politikasının yerine yeni bir politika inşa etme çabası olarak algılanmalıdır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Berlin’de kimya fabrikasında yangın çıktı: Yetkililer zehirli gaz uyarısı yaptı
ABD ve Suudi Arabistan Arasındaki Normalleşme Anlaşması
Kolombiya, İsrail ile diplomatik bağını kestiğini açıkladı!: İşte detaylar
Trinidad ve Tobago Filistin'i Resmen Tanıdı: Uluslararası Destek Artıyor
Ruanda'da Şiddetli Yağışlar Felakete Yol Açtı: 49 Kişi Hayatını Kaybetti