Queer Teori Bir Giriş kitabı güncellenmiş ve gözden geçirilmiş 3. baskısıyla raflarda

İlk baskısı Kasım 2017'de yapılan Annamarie Jagose'un Queer Teori Bir Giriş isimli kitabı genişletilmiş ve gözden geçirilmiş 3.baskısıyla kitapçılarda.

İlk baskısı Kasım 2017'de yapılan Annamarie Jagose'un Queer Teori Bir Giriş isimli kitabı genişletilmiş ve gözden geçirilmiş 3.baskısıyla kitapçılarda. 

Tanıtım bülteninden

“Queer” terimi geçmişte en iyi ihtimalle eşcinsel anlamına gelen bir argo terim, en kötü ihtimalle homofobik taciz ifadesi olarak kullanılıyordu. Son yıllardaysa “queer” farklı şekillerde, kimi zaman kültürel açıdan marjinal cinsel öz-kimliklemeler (self-identifications) öbeği için bir şemsiye terim olarak, kimi zaman daha geleneksel gey ve lezbiyen çalışmalarından ortaya çıkmış yeni oluşan bir teorik modeli tasvir etmek için kullanılmaktadır. Terimin modern kullanımına ilişkin bu kısa ve kısmi değerlendirmeden hareketle bile açıktır ki queer hâlâ oluşum süreci devam eden bir kategoridir. Buradan, queerin henüz katılaşmadığı, daha tutarlı bir profile kavuşmadığı anlaşılmamalıdır; daha ziyade bu, terimin tanımsal belirsizliğinin ve esnekliğinin onun yapıtaşı özelliklerinden biri olduğunu göstermektedir.

Bu durum dikkate alındığında, queer fenomenine ilişkin giriş niteliğinde bir değerlendirme yapmak sezgisel olana aykırı, hatta abes gibi görünmektedir… Gelgelelim bu kitap devingen queer kimlik alanını sabitlemeye kalkışmamaktadır. Bunun yerine, tam da bu devingenliği haritalamakta ve onu yaklaşık olarak son yüzyılda gelişmiş bir cinsel kategoriler tarihinin içine yerleştirmektedir. Günümüzde “queer” başlığı altında yürütülmekte olan farklı politik ve teorik çalışmaların ayrıntılarıyla ele alındığı bu kitap queeri henüz tam olarak ifade edilemeyen bir olanak anlamında “bir olasılıklar alanı” kabul etmektedir.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri

Anthony Hopkins, "The King of Covent Garden" Filminde Handel'i Canlandıracak
Kültür ve Turizm Bakanlığı 2024 Yılında Sinema Sektörüne 34,5 Milyon Lira Destek Sağlıyor
Taraklı'daki 508 Yıllık Yunus Paşa Camii: Osmanlı'nın İzinde
Erdemli'de Tömük Atölyesinde Kadınlar ve Çocuklar İçin Ücretsiz Bağlama Kursu
'Ölümlü Dünya 2' Netflix'e geliyor