Reeskont Kredisi Kullanan Firmalar İçin Döviz Alımında Yeni İstisnalar ve Ceza Düzenlemesi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), reeskont kredisi kullanan firmaların döviz alımlarında uygulanacak istisna düzenlemelerini açıkladı. İthalat ödemeleri ve belirli döviz alımları ceza kapsamından çıkarıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan açıklamada, reeskont kredisi kullanan firmaların döviz alımıyla ilgili düzenlemelerde değişiklik yapıldığı belirtildi. Reeskont kredisi kullanan firmalar, kredi vadesi boyunca döviz almama taahhüdü vermek zorunda kalıyor. Ancak, ithalat ödemeleri için alınan dövizler bu taahhütten istisna tutuluyor ve bu tür ödemeler için herhangi bir ceza uygulanmıyor.

Son dönemde reeskont kredisi kullanan bazı firmalar, döviz alımı nedeniyle ceza ödemek durumunda kaldıkları şikayetini gündeme getirdi. Bu başvurular üzerine, TCMB istisnaların kapsamını netleştirdi. İthalat ödemesi için döviz aldığını belgeleyen firmalar, ceza ödemekten muaf tutulacak. Cezaya maruz kalan firmalar, bu durumun istisnadan kaynaklandığını veya aracı bankanın hatasını belgelendirmeleri durumunda, ödenen cezanın geri alınabileceği açıklandı.

TCMB’nin uygulamasına göre, reeskont kredisi kullanan firmalar, ithalat ödemeleri dışında döviz alımı yaparken belirli istisna durumlarına dikkat etmelidir. İstisna kapsamında yer alan diğer durumlar ise şunlardır:

  • Döviz dönüşümlü KKM hesaplarının vade sonundaki bakiyesi ile yapılan döviz alımları,
  • Alım işlemini takip eden 5 iş günü içerisinde en az alınan tutar karşılığı döviz satışı yapılan döviz alımları,
  • Kredi vadesi boyunca toplam 50 bin dolar karşılığı tutara kadar yapılan döviz alımları,
  • Döviz dönüşüm desteğinden yararlanan firmalar için destekten yararlandıkları tutarın yüzde 10’una kadar yapılan döviz alımları.

Firmalar, ceza ödememek için döviz alımlarının bu istisna durumlarından birine girdiğini aracı bankalarına belgelemeleri gerektiğini unutmamalıdır. Bu düzenlemeler, firmaların finansal yönetimini kolaylaştırmayı ve olası ceza durumlarını engellemeyi amaçlıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.