Asgari ücrete yapılacak zam öncesinde gündeme gelen konulardan biri refah oranıdır. Peki, refah oranı nedir ve nasıl hesaplanır?
REFAH ORANI NEDİR, NASIL HESAPLANIR?
Refah oranı, çalışanların enflasyon oranında maaş artışı alırken, olası kur dalgalanmaları, fiyat artışları gibi etkenlerden etkilenmeden mağdur olmamaları amacıyla uygulanan bir yöntemdir.
Refah oranı, çalışanların maaşlarından enflasyon oranı düşüldükten sonra hesaplanarak ödenen ek miktarı ifade eder.
REFAH PAYI UYGULAMASI GELECEK Mİ?
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, asgari ücrete yönelik açıklamasında, "Çalışanlarımızı ve emeklilerimizi enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz. Hedefimiz, bu programda da değişmeden devam etmektedir. Şu anda enflasyon oranı yüzde 47 civarında ve yıl sonunda muhtemelen yüzde 45 seviyelerine düşmesi bekleniyor. Bu yıl en düşük memur maaşı artışı yüzde 78 olarak belirlendi, bu oran enflasyonun 1,7 katına denk geliyor. En düşük emekli aylığı ise yüzde 68 arttı, bu da enflasyonun 1,5 katına karşılık geliyor. Asgari ücretin ise büyük ihtimalle enflasyonun üzerinde bir artış göstermesi bekleniyor." dedi.
ÖRNEK
Bir yıl içinde enflasyon oranı %20 ve maaş artışı %25 olarak belirlenmişse, enflasyonun üzerindeki %5'lik artış "refah payı" olarak kabul edilir.
Refah oranı, hükümetler ve işverenler tarafından, çalışanların gerçek gelirlerini artırarak ekonomik refahlarını iyileştirmek amacıyla kullanılan önemli bir araçtır.