Refah Sınır Kapısı açılacak mı? Gazze'de operasyonların 2 hafta içerisinde biteceği söyleniyor!

İsrailli emniyet yetkililerinin açıklamasına göre, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine yönelik askeri operasyonun yaklaşık 2 hafta içinde sona ereceği belirtiliyor.

İsrail devlet televizyonu KAN'ın ismi açıklanmayan yetkililere dayandırdığı habere göre, Refah'ta devam eden askeri operasyonun en geç birkaç hafta içinde sona ereceği öne sürüldü. Haberde, operasyon bitmeden önce bir anlaşmaya varılamazsa, bundan sonra atılacak adımların siyasiler tarafından belirleneceği ifade edildi.

Gazze'deki savaşın ikinci aşamasının sona ermek üzere olduğuna dikkat çeken haberde, gerekli adımların atılmaması halinde askeri operasyonun başarılı olma şansını yitireceği uyarısı yapıldı. Haberde ayrıca, Gazze'de hâlâ esirlerin bulunduğu ve Hamas'a karşı bir alternatifin oluşturulamadığı belirtilerek, ikinci aşama tamamlanmadan önce bölgesel bir siyasi planın gerekli olduğu savunuldu.

Haberde, İsrail'in Gazze'deki askeri faaliyetlerini sonlandırsa bile, Netzarim Koridoru (kuzey ve güneyi birbirinden ayıran), Philadelphia Koridoru ve Refah Sınır Kapısı üzerindeki kontrolünü sürdüreceği bildirildi. 

Kanal 12 Televizyonu'nun bir önceki gün yayımladığı haberde ise, İsrail ordusunun Refah'taki askeri operasyonun mümkün olan en kısa sürede bitirilmesini ve Lübnan sınırında yeni bir operasyon başlatılmasını önerdiği iddia edilmişti.

SINIR KAPISI 7 MAYIS'TAN BU YANA KAPALI

İsrail ordusu, 6 Mayıs'ta yaptığı bir açıklamada, Refah'ın doğusunda zorla yerlerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı bazı mahallelerin boşaltılmasını istedi. Ardından, 7 Mayıs'ta İsrail ordusu Gazze'nin Refah bölgesine kara saldırısı başlatarak, Gazze tarafındaki Mısır sınır kapısını ele geçirdiğini açıkladı.

Refah Sınır Kapısı, İsrail'in 7 Mayıs'ta bölgede işgale başlamasından bu yana kapalı tutuluyor. Gazze Şeridi'nin dış dünyaya açılan tek kapısı olan Refah Sınır Kapısı'nın kapalı olması, gıda sıkıntısı çeken Gazze'ye insani yardım girişlerini büyük ölçüde etkiliyor.

Birleşmiş Milletler'in yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı (UAD), 24 Mayıs'ta aldığı tedbir kararlarında, İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarını hemen durdurmasını, insani yardımların engellenmemesini ve suçlarını araştıracak BM görevlilerinin Gazze'ye girişine izin vermesini talep etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.