Regl nedir?Regl (adet kanaması) nedir? Regl ne zaman başlar ve biter?

Kadın üreme hücresi olan yumurtanın, yumurtalık rezervinde olgunlaşmasıyla birlikte rahmin iç dokusu da kalınlaşmaya başlar.

Regl nedir?

Toplum içinde adet kanaması olarak da bilinen regl, aylık döngüler halinde gerçekleşen vajinal bir kanamadır. Kadın üreme hücresi olan yumurtanın, yumurtalık rezervinde olgunlaşmasıyla birlikte rahmin iç dokusu da kalınlaşmaya başlar. Döllenmenin oluşmaması durumunda kalınlaşan doku, dökülür ve bir miktar kanla birlikte vajinal yoldan vücut dışına atılır. Ergenlikden menopoz dönemine kadar devam eden bu süreç, kişinin doğurganlığının devam ettiğinin de göstergesidir. Vücutta oluşan hormonal değişimlere bağlı olarak gerçekleşen regl, düzenli olarak 21 ila 35 günde bir kez gerçekleşir ve kişiye göre 3 ila 7 gün kadar sürebilmektedir.Adet döngüsü olarak tanımlanan bu fizyolojik sürecin düzenli olması, kişinin üreme sisteminin sağlıklı olduğunun ve vücudun gebelik için kendini hazırladığının göstergesidir.Genellikle günümüzde bu doğrultu kişiden kişiye göre değişkenlik göstermektedir.Sosyal şartlar,kadınların içinde bulundukları çalışma ortamı,aile ortamı gibi,psikolojik etkenler adet döngülerinde değişiklik oluşmasına neden olabilir.

Regl (adet kanaması )ne zaman başlar ve biter?

Kadınlar, belirli bir yumurta rezervine sahip olarak dünyaya gelir.İlk regl dönemi 9 ile 15 yaşları arasında gerçekleşebilirken bazı kişilerde genetik alt yapılara göre bu yaş 17 'lere kadar çıkmaktadır. Ergenlik dönemine girilmesiyle gerçekleşen ilk adet kanaması genellikle,ilk iki yıl boyunca düzensiz olabilmektedir. Yumurta rezervinin tükenmesiyle birlikte kadınlar, 45 ile 55 yaşları arasında menopoz dönemine girmeye başlarlar yine bu süreç bazı kişilerde daha erken dönemlerde başlayıp ,daha ileriki yaşlarda da bitebilir. Başlangıçta düzensiz olan regl, belirli bir sürenin sonunda sona erer. Bu, aynı zamanda üreme döneminin de sona erdiğinin göstergesidir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Yeni doğan bebekler de vücut gelişimi nasıl olur? Bebeklerde vücut gelişimi nasıl olur?
Göbek sarkması nasıl geçer?
Doğum sonrası göbek sarkması neden olur?