Rekabet Kurumu'ndan Stellantis ve Tofaş'a Ret! Taahhütler Yetersiz Bulundu!

Rekabet Kurumu, Stellantis Otomotiv Pazarlama A.Ş.’nin Tofaş tarafından devralınmasına yönelik verilen taahhütlerin yetersiz olduğunu belirterek, bu devralma işlemine onay vermedi. Karar, otomotiv sektöründe önemli bir birleşme sürecini etkiledi.

Rekabet Kurumu, 24 Ekim 2024 tarihinde yaptığı açıklamada Stellantis N.V.'ye ait Stellantis Otomotiv Pazarlama A.Ş’nin, Koç Holding A.Ş.’nin ortak kontrolünde bulunan Tofaş Türk Otomobil A.Ş. tarafından devralınmasına yönelik verilen taahhütlerin yeterli olmadığına karar verdi. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, işlem için sunulan taahhütlerin, pazarda rekabeti koruma açısından yetersiz olduğu tespit edildi.

KARARIN ARKASINDAKİ SÜREÇ

Rekabet Kurumu, 23 Kasım 2023 tarihinde 4054 Sayılı Kanun’un 10. Maddesi kapsamında konuyla ilgili nihai inceleme başlatmıştı. Bu incelemeler sonucunda, 24 Ekim 2024 tarihli toplantıda Stellantis ve Tofaş arasındaki devralma işlemine yönelik sunulan taahhütlerin, işlem onayı için yeterli bulunmadığı bildirildi.

400 MİLYON EUROLUK ANLAŞMA

Tofaş, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Stellantis Otomotiv Pazarlama A.Ş.’yi devralmak için çerçeve anlaşma imzalamış ve 1 Mart 2024’te 400 milyon euro karşılığında bu işlemin gerçekleşeceğini duyurmuştu. Ancak Rekabet Kurumu'nun olumsuz kararının ardından, bu devralma işleminin geleceği belirsiz hale geldi.

SONRAKİ ADIMLAR

Rekabet Kurumu'nun olumsuz kararının ardından, Stellantis ve Tofaş taraflarının yeni bir strateji belirleyip belirlemeyeceği ve sürecin nasıl şekilleneceği merak konusu. İlgili tarafların yeni taahhütler sunarak devralma işlemini tekrar gündeme getirme ihtimali bulunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.