Rekor dış açığa rağmen döviz rezervi neden bitmiyor?

Yıllık cari açık 4 yılın zirvesine çıkarken, dış ticaret haddi de rekor düşük sevilere gerileyerek 13.8 puan azaldı ve bu yılın ağustos ayında 73.0 oldu.

Veri son 7 ayın en düşük verisi olarak kaydedildi. Bu da Türkiye'nin artık ürünleri ucuza değil pahalıya aldığı anlamına geliyor. Merkez Bankası Eski Başekonomisti Hakan Kara, bu kadar dış açık verip yabancı yatırım da alınamamasına rağmen döviz rezervlerinin tükenmemesini kaynağı belirsiz paranın 77 milyar dolara kadar çıkmasına bağladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Dış Ticaret Endeksleri, Ağustos 2022 verilerini yayımladı. Buna göre, dış ticaret haddi 2022 yılı Ağustos ayında 73,0 olarak gerçekleşti. İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2021 yılı Ağustos ayında 86,8 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 13,8 puan azalarak, 2022 yılı Ağustos ayında 73,0 oldu. Tarihi düşük seviyelerde olan veri tarihi dibi Ocak ayında 72,8 ile görmüştü.

Dış ticaret haddinin 100'ün üzerinde bulunması; dış ticarete konu malların baz yılına göre pahalıya satılıp, ucuza satın alındığı için ihraç eden ülke lehine bir duruma işaret ederken tersi durum ülke aleyhinde bir tabloya işaret ediyor.

KAYNAĞI BELİRSİZ PARA 77 MİLYAR DOLARA ÇIKTI
Öte yandan Merkez Bankası Eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara veriler sonrası çarpıcı bir grafik paylaşarak kaynağı belirsiz para girişindeki artışa dikkat çekti. Kara, normalde kaynağı tespit edilemeyen bu miktarın sıfır etrafında dalgalanması gerekirken Türkiye'de son 10 yılda sürekli yükselerek 77 milyar dolara ulaştığını ifade etti.

Kara'nın paylaştığı grafiğe göre kaynağı belirsiz paranın sadece 2022'de 27 milyar dolar kadar yükseldiği görülüyor.

Kara paylaşımında şunları söyledi:

“Bu kadar dış açık verip yabancı yatırım da alamadığımız halde neden döviz rezervlerimiz tükenmiyor diye merak ediyorsanız yanıtı aşağıda. Yukarıdaki grafik 'birikimli' yani kümülatif net hata noksanı gösteriyor. Başlangıçtan bu yana toplana toplana gelen miktar. Normalde kaynağı tespit edilemeyen bu miktarın sıfır etrafında dalgalanması gerekirken bizde son 10 yılda sürekli yükselerek 77 milyar dolara ulaşmış.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.