Resmi Gazete'de yayımlanan yeni avukatlık asgari ücret tarifesi duyuruldu

Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından hazırlanan yeni avukatlık asgari ücret tarifesi, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından onaylandı ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından hazırlanan yeni avukatlık asgari ücret tarifesi, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından onaylandı ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yeni tarifeye göre, ücretlere ortalama olarak yüzde 61 ila 102,35 oranında bir artış gerçekleştirildi.

Avukatlık Kanunu'nun 35. maddesi gereğince, anonim şirketlerdeki sözleşmeli avukatların alacakları ücret, 15.800 TL'den 32.000 TL'ye yükseltilerek yüzde 102,53 oranında bir artış sağlandı. Özel ve tüzel kişilerin sözleşmeli avukatlarına ödeyeceği aylık ücret ise ayrı bir madde olarak 25.000 TL olarak belirlendi.

Sulh hukuk mahkemesindeki ücret, 10.700 TL'den 18.000 TL'ye çıkarılarak yüzde 68 oranında bir artış elde edildi. Sulh ceza mahkemesinde görülen davalar için de benzer şekilde, yeni maktu ücret yüzde 68 artışla 13.500 TL olarak belirlendi.

Asliye mahkemelerinde takip edilen davalarda belirlenen maktu ücret ise yüzde 67'lik bir artışla 30.000 TL olarak tespit edildi.

Ağır ceza ve çocuk ağır ceza mahkemelerinde takip edilen davalar için belirlenen maktu ücret, yüzde 61 oranında bir artışla 48.000 TL'ye yükseltildi.

İdare ve vergi mahkemelerinde görülen davalar için duruşmasız ve duruşmalı ayrımına göre, duruşmasız davalar için yüzde 71, duruşmalı davalar içinse yüzde 72 oranında bir artış sağlandı.

Tarife kapsamında "Çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair ilam ve önlem kararlarının yerine getirilmesine muhalefetten kaynaklanan işler" başlıklı yeni bir bent eklenerek maktu ücret 12.000 TL olarak belirlendi.

Ayrıca, "Yargı Yerleri ile İcra ve İflas Dairelerinde Yapılan ve Konusu Para Olan veya Para ile Değerlendirilebilen Hukuki Yardımlara Ödenecek Ücret" başlıklı bölümdeki miktarlar, oluşan mali tablo dikkate alınarak yüzde 100 artırılarak yeniden düzenlendi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.