Resmi Gazete'de yayımlandı: 1 milyon liraya kadar para cezası uygulanıyor

Fahiş fiyat artışı ve stokçulukla ilgili yaptırımları içeren düzenleme, Resmi Gazete'de yayımlanarak geçerli oldu. Bu yeni yönetmelik kapsamında, kurallara uymayanlara her bir ihlal için 100 bin ila 1 milyon lira arasında idari para cezası uygulanacak.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yasa, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da değişiklikler içeriyor. Bu değişiklikler arasında fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezalarının artırılması da bulunuyor. Artık, bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapan üretici, tedarikçi ve perakende işletmelere her bir ihlal için 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler, piyasada darlık yaratıcı veya serbest rekabeti bozan faaliyetlerde bulunamazlar. Tüketicinin mal ve hizmetlere erişimini engelleyen faaliyetler de aynı şekilde yasaktır. Bu kurallara aykırı davrananlara her bir ihlal için 1 milyon liradan 12 milyon liraya kadar ceza uygulanabilir.

Ticaret Bakanlığı, bir takvim yılı içinde en az üç kez idari para cezası uygulanan üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin iş yerlerini 6 güne kadar kapatma yetkisine sahip olacak.

SATIŞ SONRASI SERVİS HİZMETLERİ

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'daki "ceza hükümleri" başlığı "yaptırım hükümleri" olarak değiştirildi.

Kanun kapsamında, malları süresinde teslim etmeyenler için her bir işlem veya sözleşme başına 2 bin 200 liraya, mal veya hizmetin satışından kaçınanlar için ise tüm vergiler dahil toplam satış fiyatının yüzde 10'u kadar idari para cezası öngörüldü.

Satış sonrası hizmetlerde, üretici ve ithalatçılar için satış sonrası hizmet yeterlilik belgesi alınmaması durumunda 1 milyon 115 bin lira, kayıt yapılmaması veya kaydın güncellenmemesi durumunda her bir servis istasyonu için 18 bin lira, "özel servis" ibaresini kullanmayan özel servis istasyonları için 18 bin lira, eksik servis istasyonu bulunduran üretici ve ithalatçılar için ise her bir eksik istasyon için 124 bin lira idari para cezası uygulanacak.

Yükümlülüklere uymayan üretici, ithalatçı veya özel servis istasyonları için her bir ihlal için 2 bin 200 lira idari para cezası uygulanacak. İhlalin internet üzerinden gerçekleşmesi durumunda, Reklam Kurulu, ilgili web sayfasındaki iletişim araçları, alan adı, IP adresi gibi bilgilerle elektronik iletişim kurarak içeriğin kaldırılmasını isteyebilecek. Ancak, 24 saat içinde içerik kaldırılmazsa, erişim engellenebilir.

Erişim engeli kararı genellikle ihlal edilen içerikle sınırlı olacak, ancak içeriğe erişimin engellenmesi teknik olarak mümkün değilse veya içerik kaldırma talebi ihlali durduramazsa, web sitesinin tamamına erişimin engellenmesi kararı verilebilir.

LİSANSLI DEPOCULUK DÜZENLEMESİ

Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu'nda yapılan değişiklikle, lisansı askıya alınan işletmeler askıda kaldıkları süre için depo kira ücreti talep edemeyecek. Ayrıca, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü tarafından lisanslı depolarda depolanan ürünler için tahsil edilen aylık depolama ücretleri, askı süresince ödenmeyecek. Bu düzenleme, 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.