Restoranlar, Kuyumcular ve Daha Fazlası: Hasılat Tespiti Artık Kaçınılmaz!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, beyan ettikleri gelir ile hasılatı arasında yüzde 20 fark bulunan mükellefleri izaha çağıracak. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğle, hizmet sektörü için hasılat tespitleri ve yeni düzenlemeler açıklanacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, beyan ettikleri gelir ile hasılatı arasında yüzde 20 fark oluşan mükellefleri izaha çağıracak. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, mükelleflerin günlük hasılat tutarları incelenecek ve ortalama günlük, aylık ve yıllık hasılatları belirlenecek. Bu kapsamda, restoran işletmecileri, kuyumcular, güzellik salonu sahipleri, diş hekimleri gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren mükelleflere yönelik hasılat tespitleri detaylı bir şekilde açıklanacak.

GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No:326) ile hizmet erbabına belirli koşullar sağlandığında ücret istisnası tanınacak. Sözleşmeler çerçevesinde belirli bir süre işverene bağlı çalışılması şartıyla, hizmet erbabına işverenin veya grup şirketlerinin pay senetlerinden bedelsiz veya indirimli satın alma hakkı verilebilecek.

TEKNO GİRİŞİM ŞİRKETLERİNE ÖZEL DÜZENLEME

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen kriterlere uyan teknogirişim şirketleri, hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli olarak verilen pay senetlerinin rayiç değerinin, hizmet erbabının o yıldaki brüt ücretini aşmayan kısmını gelir vergisinden istisna tutacak. Ayrıca, hisse senetlerinin daha uzun süre elde tutulmasını teşvik etmek amacıyla düzenlemeler yapılacak.

İSTİSNADAN YARARLANMA ŞARTLARI

İstisnadan yararlanabilmek için, çalışanlarına pay senedi veren şirketin "teknogirişim şirketi" olması gerekiyor. Ayrıca, pay senetleri verilerek sağlanan menfaatin, hizmet erbabının o yılki brüt ücretini aşmaması gerekecek. Hisse senetlerinin belirli bir süre elde tutulması zorunluluğu da bulunacak. Hisse senetlerinin, iktisap tarihinden itibaren 3 tam yıl içinde elden çıkarılması durumunda istisna edilen verginin tamamı, 4-6 yılda elden çıkarılması halinde yüzde 75'i ve 7-10 yılda elden çıkarılması durumunda yüzde 25'i vergi ziyaı cezası olmadan işverenden tahsil edilecek.

HASILAT TESPİTLERİ VE YOKLAMALAR

Tebliğle, ticari veya serbest meslek faaliyetlerinde bulunan mükelleflerin gerçek hasılatlarının tespitine yönelik yeni bir vergi güvenlik mekanizması oluşturulacak. Mükelleflerin günlük hasılatları yoklamalarla tespit edilecek ve aradaki farkın yüzde 20’den fazla olması durumunda mükellefler izaha davet edilecek. Risk analizleri ile belirlenecek mükelleflerin yoklama yapılacak durumları, sistem kayıtları, beyan edilen gelir ve yapılan harcamalar arasındaki uyumsuzluk dikkate alınarak tespit edilecek.

HİZMET SEKTÖRÜNE KAPSAMLI DÜZENLEMELER

Yapılacak yoklamalar, restoran işletmecileri, kuaförler, diş hekimleri gibi geniş bir yelpazedeki hizmet sektörünü kapsayacak. Tebliğ, bu sektörlerdeki mükelleflerin hasılat tespit yöntemlerini örneklerle detaylandıracak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.