Restoranlarda Şef ve Personel Hijyeni Nasıl Sağlanır?

Gıda hijyenini sağlamak, mutfak personelinin kişisel temizliği ile başlar. Gıda zehirlenmesini önlemek için mutfak ekibinin hijyenini düzenli olarak gözlemlemeniz ve izlemelisiniz. Personel kıyafetlerinden başlayarak, restoranınızda hijyen standartlarını artırmanın ipuçlarını keşfedin.

RESTORAN & ŞEF HIJYENININ SAĞLANMASI

Gıda hijyeni mükemmel derecede sağlanmış bir kişisel hijyenle başlar. Besin kirlenmesini önlemek için mutfak personelinizin kişisel temizliğini gözlemlemenizi & takip etmenizi sağlayacak bu tavsiyeleri kullanabilirsiniz.

KIŞISEL HIJYEN

Gıda zehirlenmesi vakalarının birçoğu kişisel hijyenin yeterli derecede sağlanmamasından kaynaklanmaktadır. Ancak, konu gıda güvenliğine gelince öncelik olmaktan çıkmaktadır. Mutfak personelinizin kişisel temizliğinin gözlemlenmesi ve izlenmesi besin kirlenmesini önlemek açısından oldukça önemlidir. Ekibinizin giyeceği kıyafetlere göz atmakla başlayabiliriz.


KILIK-KIYAFET

 

  • Üniformalar – Her gün temiz üniforma giyin ve yalnızca bu üniformayı iş yerinizde giyinin
  • Önlükler – Farklı hazırlık bölümlerinde farklı önlükler giyilmelidir (örn. deniz mahsulü ve sebze)
  • Eldiven – Çiğ ve pişmiş yiyeceklerin işlenmesinde farklı tek kullanımlık eldivenler kullanılmalıdır
  • Ayakkabı – Yalnızca kaymaz ve her tarafı kapalı ayakkabılar giyinin
  • Bone– Yiyeceklere saç düşmesini engellemek için her gün yeni ve temiz bone takın
  • Takı – Yüzük gibi el ve parmaklara takılan tüm takıları çıkarın
  • Maske  

 

 

HIJYEN UYGULAMALARI

Uygun kıyafetlerin yanı sıra, yiyeceklerinizin kalitesi ve hijyeni üzerinde büyük bir etkisi olabilecek basit önlemler bulunmaktadır. Ek olarak, ekibinizin kişisel hijyenin korunması konusunda disiplinli olmasını sağlamak için her sabah düzenli olarak kontroller yapmanızı tavsiye ediyoruz. 

 

Yapılmaması Gerekenler:  Yapılması Gerekenler:
Gıdanın üzerine hapşırılmasıTırnakların kısa ve temiz tutulması
Yemek pişirirken/servis ederken bir yerin kaşınmasıSaçların ve sakalların düzgün ve temiz tutulması – uzun saçlar toplanmalıdır
Yüzün/burnun omuza silinmesiEllerin sabunla sıklıkla ve iyice yıkanması
Kulakların parmakla karıştırılmasıTemiz bir yüzey üzerinde çalışılması
Terin çıplak elle silinmesiPişmiş ve çiğ besinler için farklı plastik doğrama tahtası ve bıçak kullanılması
Aksesuar takılması 
Hastayken işe gelinmesi 

MUTFAK GÜVENLIK IPUÇLARI

Yemek saatlerinde mutfak oldukça yoğundur ve istenecek en son şey birinin mutfakta yaralanmasıdır. Bu kazaların önlenmesi veya azaltılması için bazı ipuçlarını aşağıda bulabilirsiniz:

 

 

  • Telaş yapmayın: Telaş yapmayın ve mutfakta oradan oraya koşturmayın. Yemekleri zamanında servis etmeniz gerekirken, sakin ve soğukkanlı olunması süreci hızlandıracak – ve gereksiz dağınıklığı veya kazaları önleyecektir.
  • Gözünüz her daim ocağın üzerinde olsun: Ocakların başından ayrılmayın – ufak bir kıvılcım dahi kısa sürede tüm mutfağın yanmasına neden olabilir.  
  • Gaza dikkat edin: Olası yangın veya patlamaları önlemek için ocağı kullanmadığınız zamanlarda gazı kapatmanız gerekmektedir. 
  • Tehlikeli eşyaları güvenli bir yerde saklayın: Keskin veya sıcak eşyaları açıkta veya gizli köşelerde bırakmayın. Yoğun geçen yemek saatlerinde mutfak personeli tehlikenin farkında olmayabilir. Bu eşyaları güvenli noktalarda tutun. 
  • Doğru gereçleri kullanın: Doğru ekipmanları ve gereçleri kullanım amaçlarına uygun olarak kullanın.
  • Yakında ilk yardım kiti bulundurun: Daima ilk yardım kiti ve yangın söndürücüyü yakında bir yerlerde bulundurun. İlk yardım kiti ve yangın söndürücünün son kullanma tarihini geçirmemeye dikkat edin.


Yalnızca şefin değil, herkesin mutfakta üstlendiği bir rol vardır. Tedbirli ve disiplinli olmak yalnızca kazaları önlemez, aynı zamanda potansiyel olarak bir meslektaşın hayatını bile kurtarabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.