Reuters anketi açıklandı: Dolar/TL beklentisi belli oldu!

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirim beklentilerinin zayıflamasıyla değer kaybedecek. Türk Lirası'nın yıl sonundaki kayıplarının yüzde 5'e ulaşması beklenirken, dolar/TL'nin 12 ay içinde 41,25 seviyelerine yükselebileceği öngörülüyor.

Reuters'ın gerçekleştirdiği bir ankete göre, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) agresif faiz indirimlerine dair beklentilerin zayıflamasının ardından dar aralıklarda işlem görmesi ve yıl başından bu yana elde edilen kazançları kaybetmesi bekleniyor. 

Ankette, Türk Lirası'nın (TL) dolar karşısındaki kayıplarının yıl sonunda yüzde 5'e ulaşması öngörülüyor.

DOLAR/TL BEKLENTİLERİ

Reuters'ın gelişmekte olan piyasa para birimlerine yönelik gerçekleştirdiği ankette TL tahminlerinin medyanına göre, dolar/TL'nin bir ay sonra 34,6267, yıl sonunda 36, altı ay sonra 37,67 ve 12 ay sonra 41,25 seviyelerinde işlem görmesi bekleniyor.

Geçen yıl ve 2024'ün ilk yarısında ciddi değer kayıpları yaşayan gelişmekte olan ülkelerin para birimleri, Fed'in politika faizini 50 baz puan indirmesi sonrasında dolar karşısında değer kazandı. Ancak Fed Başkanı Jerome Powell'ın, gelecek faiz indirimlerinin 25 baz puan olabileceğine işaret etmesinin ardından bu para birimlerinin yükselişinin sona yaklaştığı düşünülüyor. 

Artan jeopolitik gerilim, yatırımcıları güvenli liman olarak gördükleri dolara yönlendirirken, gelişmekte olan piyasalara yönelik risk iştahını azalttı.

DİĞER ÜLKELERE DAİR BEKLENTİLER

Çin para birimi yuan, Tayland bahtı ve Malezya ringgitinin yıl sonuna kadar dolar karşısında yüzde 1,2 ile yüzde 2,0 arasında değer kaybetmesi bekleniyor. Hindistan rupisinin yıl sonunda 83,73 seviyesinde işlem görmesi öngörülüyor. Güney Afrika randının mayıstaki seçimlerden sonra yüzde 8 değer kazanmasının ardından yıl sonuna kadar yüzde 1 değer kaybetmesi bekleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.