Türkiye İstatistik Kurumu, Temmuz ayının enflasyon verilerini 5 Ağustos'ta açıklayacak. Reuters'ın anketine göre, Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Temmuz ayında aylık bazda yüzde 3,45 artması ve yıllık bazda ise yüzde 62,1'e düşmesi öngörülüyor.
Anket, 11 ekonomistin katılımıyla yapıldı ve Temmuz ayında enflasyonun aylık olarak artış göstermesi, Mayıs ayında yaşanan zirve sonrası baz etkisinin de katkısıyla yıllık düşüşün hızlanarak yüzde 62,1 seviyesine gelmesi bekleniyor.
2024 yılı sonunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yüzde 38 olarak öngördüğü enflasyon oranının üstünde, yüzde 42,2 seviyesinde olması tahmin ediliyor. Yıl sonu tahminleri önceki ankete göre büyük bir değişiklik göstermedi. Aylık tahminler yüzde 2,48 ile yüzde 4 arasında yer alırken, yılsonu tahmin aralığı yüzde 40 ile yüzde 46 arasında değişiyor.
Temmuz ayında enflasyondaki ek artışın, vergi ve yönetilen fiyatlardaki ayarlamaların etkisiyle olması bekleniyor. TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, Temmuz ayında aylık enflasyonun 1,5 puan artabileceğini ve bu nedenle verilerin beklentilerin üzerinde gelebileceğini belirtmişti. TCMB'nin geçtiğimiz hafta yayımladığı piyasa katılımcıları anketindeki Temmuz ayı TÜFE beklentisi ise yüzde 2,77 seviyesinde revize edilmişti.
Enflasyon, yılbaşında yapılan fiyat ayarlamaları ve asgari ücret zammıyla Ocak ve Şubat ayında sırasıyla yüzde 6,7 ve yüzde 4,53 artış göstermişti. Mart ve Nisan ayında enflasyon biraz yavaşlamış ancak aylık ortalama yüzde 3,2 artış göstermişti. Mayıs ayında ise enflasyon yüzde 3,37 artarak yıllık bazda zirveye ulaşmıştı. Haziran ayında ise aylık fiyat artışları yüzde 2'nin altına düşerek yıllık bazda yüzde 71,60 seviyesinde gerçekleşmişti.
Temmuz ayında alkollü içecekler, tütün ürünleri, akaryakıt ve enerji kalemlerindeki artışların etkisiyle enflasyonda yükseliş yaşandı. Ayrıca, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) tarafından açıklanan verilere göre, Temmuz ayında gıda enflasyonu bir önceki aya göre yüzde 1,35 arttı ve açlık sınırı 19 bin 234 TL olarak belirlendi.
Geçen yılki genel seçimlerin ardından, cumhurbaşkanı destekli sıkılaştırma politikalarının sonucu olarak TCMB, politika faizini Mart ayında olmak üzere toplamda 4 bin 150 baz puan artırdı. TCMB, finansal koşulların önemli ölçüde sıkılaştığını belirterek, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikasını daha da sıkılaştırabileceğini ifade etti.