Rıza Sarraf'ın duruşması sonuçlandı!

Kara para aklama, dolandırıcılık ve İran’a uygulanan yaptırımları delme suçlamaları ile ABD’nin New York kentinde tutuklu olarak yargılanan İran asıllı Türkiye vatandaşı işadamı Reza Zarrab, bugün New York’ta...

Kara para aklama, dolandırıcılık ve İran’a uygulanan yaptırımları delme suçlamaları ile ABD’nin New York kentinde tutuklu olarak yargılanan İran asıllı Türkiye vatandaşı işadamı Reza Zarrab, bugün New York’ta yargıç karşısına çıktı. Reza Zarrab’ın avukatıBenjamin Brafman, 15 Temmuz’a kadar davanın düşmesini talep edeceklerini söyledi.

Savcı Preet Bharara savunmanın davanın düşmesine ilişkin isteğine yanıt verecek. 19 Ağustos’a kadar savunma savcılığın yanıtına karşılık verecek. 6 Eylül’de her iki taraf da sözlü iddia ve savunmada bulunacak. Hâkim Richard Berman, bir sonraki duruşma günü olarak 6 Eylül’ü belirledi.

ABD'nin New York kentinde tutuklu olarak yargılanan ve hakkında 75 yıl hapis cezası istenen işadamı Reza Zarrab'ın, 16 Haziran'da görülmesi gereken duruşması, iddianameyi hazırlayan New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara'nın iş seyahatlerinin yoğunluğunu gerekçesiyle bugüne tarihine ertelenmişti.

New York'ta, Metropolitan Cezaevi'nde tutuklu bulunan Reza Zarrab, yerel saatle 09:00'da, Türkiye saatiyle saat 16:00'da duruşmaya çıktı.

Suçluluk itirafı süreci

Hürriyet'ten Nafiz Albayrak'ın haberine göre, Zarrab'ın 'suçunu kabul etmesi' halinde dahi jürili duruşmalar yapılması ve bu oturumlarda Sarraf'ın İran ambargosunu nasıl deldiklerini, kara parayı nasıl akladıklarını, Türkiye ve diğer ülkelerdeki ortaklarına kadar birtakım bilgileri vermesi beklenebilir.

Amerikan yargı sisteminde savunma ve savcılık arasında yoğun şekilde kullanılan 'pazarlık' (plea bargain) müessesesinin çok farklı uygulanış şekilleri var. Temelde, savunmanın suçlamaları kabul edip, savcılığı ve devletin imkânlarını zorlamadan ve para, zaman israfına neden olmadan, buna karşılık ABD'nin lehine ve o zamana kadar elinde olmayan bilgileri temin etmeleri durumunda, bunlara karşılık da federal savcılığın ileri sürdüğü cezalarda hafifletme talebidir. Böylece hem devlet hem de sanık bu durumdan yararlanmış oluyor ve hem savunma hem de savcılığın işine geliyor. Savunma ile savcılık bu pazarlığın detaylarında anlaştıktan sonra hâkimi 'anlaşma' hakkında haberdar etmeleri gerekiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Gazze'deki Yetkili: ABD ve İsrail'in Yardım TIR'ı İddiaları Yalanlandı
İsrail Hapishanelerindeki Filistinli Sayısı 9,088'e Ulaştı
Gazze'deki WCK Saldırısının Ardından Yardım Çalışmaları Yeniden Başladı
Varşova'daki Sinagog Saldırısı: Polonya Liderleri Kınadı, Antisemitizme Karşı Bir Duruş
TikTok Anketi: ABD Halkının Çoğunluğu Yasak İhtimalini Destekliyor