Roboski belgeseli film festivalinden çıkarıldı

28 Aralık 2011’de 19’u çocuk, 34 sivilin hayatını kaybettiği Roboski katliamı ve sınırdaki kaçakçılık faaliyetlerini anlatan belgesel filmi “Hatırlıyorum (Bîra Mı’têtın)'', 28 Nisan - 8 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek...

28 Aralık 2011’de 19’u çocuk, 34 sivilin hayatını kaybettiği Roboski katliamı ve sınırdaki kaçakçılık faaliyetlerini anlatan belgesel filmi “Hatırlıyorum (Bîra Mı’têtın)'', 28 Nisan - 8 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek 27. Ankara Uluslararası Film Festivali programından çıkarıldı. Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan Ezgi Atabilen imzaı habere göre belgesel filmin ''Ulusal Belgesel’ kategorisinde ön elemeyi geçmesi ve gösterim gününün dahi belli olmasına karşın son anda programdan çıkarılması, kültür sanat çevrelerinde sansür tartışmalarını doğurdu. Filmin programdan çıkarılma gerekçesi ise, film ekibinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan kayıt - tescil belgesi almayı kabul etmemeleri.

Filmin yönetmeni Selim Yıldız, “İstanbul Film Festivali’nde ''Bakur’ filmine uygulanan sansürü bize de uyguluyorlar. Oysa ticari olmayan gösterimler için kayıt-tescil belgesi alma zorunluluğumuz yok'' dedi. Çayan Demirel ve Ertuğrul Mavioğlu’nun yönettiği “Bakur'' adlı belgesel filmin, 34. İstanbul Film Festivali’ndeki gösterimi, aynı gerekçeye dayanan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın engellemeleri sonucu, gösterime bir gün kala iptal edilmişti. Selim Yıldız’ın sözünü ettiği kayıttescil belgesi, pek çoğu ticari gösterim yap(a)madığı için kayıt - tescil belgesi almak zorunda olmayan belgesel filmlerinin festival programlarından çıkartılması için, bir sansür aracı olarak kullanılmasıyla biliniyor.

"Havuz festivalleri"

Selim Yıldız, gazetemize yaşanan süreci şu sözlerle anlattı: “Bu sene pek çok Kürt filmi adından, duruşundan ya da başka sebeplerden ötürü festivallere alınmadı. Havuz festivallerine doğru bir gidişat var, bunu hissediyoruz. Ancak film Roboski filmi olduğu için değil, biz sinemanın bağımsızlığı açısından kayıt-tescil belgesi almayı kabul etmediğimiz için programdan çıkarıldı. Belki başvursak alınmayacaktı. O zaman Roboski filmi olduğu için sansürlendi diyebilirdik. Bu yapılan da sansürdür. Keşke buralara gelinmeseydi. Biz dayatılan bu belgeyi kesinlikle kabul etmiyoruz.''

Festival Başkanı İnci Demirkol ise Cumhuriyet’e özel yaptığı açıklamada, “O belgesel, hak sahipleri, kayıt tescil belgesi almamak yönünde verdikleri karar çerçevesinde program dışı kalmıştır. Karşılıklı bilgi alışverişi dışı bir karar uygulanmadı. Herhangi bir sansür mekanizmasının işlediğinden söz edilemez. Kayıt tescil belgesi etrafında süren özgür sinema tartışmalarında tüm yükün festivallerin omuzlarına yüklenmesinin yanlış olduğu kanısındayız. Konu tüm duyarlı sinemacıların girişimiyle, Kültür Bakanlığı nezdinde çözülmelidir.'' dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri

Taraklı'daki 508 Yıllık Yunus Paşa Camii: Osmanlı'nın İzinde
Erdemli'de Tömük Atölyesinde Kadınlar ve Çocuklar İçin Ücretsiz Bağlama Kursu
'Ölümlü Dünya 2' Netflix'e geliyor
"Adana Olgunlaşma Enstitüsü'nde Sanatın İzleri: Rölyef, Hat, Tezhip ve Resim Bir Arada"
Titanik'teki meşhur kapı öyle bir fiyata satıldı ki duyanlar şaştı kaldı!