Roma'da Diplomatik Zirve: Gazze İçin Ateşkes ve Esir Takası Görüşmeleri başladı

Roma'da Mossad, CIA, Mısır ve Katar liderleri ateşkes ve esir takası görüşmelerine başladı. Görüşmeler, İsrail'in Gazze'ye yoğun saldırıları ve Netanyahu'nun yeni talepleri nedeniyle zorlu geçiyor. Gazze'de ölü sayısı 39 bini aştı, insani kriz derinleşiyor.

Roma'da Mossad, CIA, Mısır ve Katar liderlerinin katılımıyla başlayan ateşkes ve esir takası görüşmeleri, Gazze Şeridi'nde devam eden yıkım ve İsrail'in son saldırılarının gölgesinde gerçekleşiyor. 27 Temmuz'da İsrail'in Han Yunus ve Deyr el-Belah'taki saldırılarında 54 Filistinli hayatını kaybetti. Netanyahu hükümetinin aşırı sağcı koalisyon ortaklarının baskıları ve yeni talepler müzakereleri zora sokuyor.

İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad'ın Direktörü David Barnea, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns, Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ve Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Roma'da ateşkes ve karşılıklı esir takası anlaşması için görüşmelere başladı. Bu görüşmeler, Gazze Şeridi'ndeki yıkımın ve İsrail'in son saldırılarının gölgesinde gerçekleşiyor.

İSRAİL ORDUSU SALDIRILARI ŞİDDETLENDİRDİ

Roma'daki diplomatik zirve sürerken, İsrail ordusu Gazze Şeridi'ndeki saldırılarını artırdı. 27 Temmuz'da Han Yunus'taki bir okul ve Deyr el-Belah'taki "güvenli" bölgelerde düzenlenen saldırılarda, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 54 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda, 39 binden fazla Filistinli yaşamını yitirdi.

Görüşmelerde, esir takası ve ateşkes anlaşmasının sağlanması için yapılan müzakerelerde, Netanyahu hükümetinin aşırı sağcı koalisyon ortaklarının baskıları nedeniyle anlaşmanın zorlaştığı bildirildi. Netanyahu'nun, Gazze'nin kuzeyine dönmek isteyen Filistinlilerin denetlenmesi gibi yeni talepleri, müzakereleri zora soktu.

İNSANİ KRİZ DERİNLEŞİYOR

İsrail ordusunun Gazze'ye başlattığı saldırılarda 683 İsrailli askerin hayatını kaybettiği, açıklanan verilerle 40 bine yakın Filistinlinin öldüğü ve 100 bine yakın kişinin yaralandığı belirtiliyor.

Ayrıca, 24 Kasım 2023'te başlayan ve uzatılan insani arada 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir serbest bırakıldı, ancak binlerce Filistinli hala alıkonulmaya devam ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.