'Rotterdam Başkonsolosluğu Cumhuriyet Başsavcılığı yetkisini kimden aldı?'

CHP İStanbul Milletvekili İlhan Cihaner, Rotterdam Başkonsolosluğunun vatandaşlardan Cumhurbaşkanına hakaret edenleri kendilerine ihbar etmelerini istemesini Meclis’e taşıdı.Türkiye Cumhuriyeti Rotterdam Başkonsolosluğu tarafından...

CHP İStanbul Milletvekili İlhan Cihaner, Rotterdam Başkonsolosluğunun vatandaşlardan Cumhurbaşkanına hakaret edenleri kendilerine ihbar etmelerini istemesini Meclis’e taşıdı.

Türkiye Cumhuriyeti Rotterdam Başkonsolosluğu tarafından sivil toplum kuruluşlarına, vatandaşların Twitter, Facebook gibi sosyal medya hesaplarından  Cumhurbaşkanına yönelik küçük düşürücü, hakaret içeren sözler söyleyenlerin tespit edilmesi yönünde talep geldiği iddia edildi. Bu konuya ilişkin olarak İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yanıtlaması için yazılı soru önergesi verdi.

Cihaner, öncelikle Rotterdam Başkonsolosluğuna suçları takip etmesi için Cumhuriyet Başsavcılığı yetkisinin kim tarafından, hangi yasal dayanakla verildiğini sordu. Sivil toplum kuruluşlarına bu yönde e-mail ulaşması halinde mesajların kimden geldiğini, gönderenlerin isimleri ve yazdıkları tespit edilerek e-posta yoluyla Rotterdam Başkonsolosluğuna gönderilmesinin istendiğinin ifade edildiği önergede, bu durumdan Dışişleri Bakanlığı'nın haberi olup olmadığının da yanıtlanması istendi. 

Vatandaşlarından muhbirlik yapmasını isteyen Rotterdam Başkonsolosluğun'un bu düşmanlaştırıcı tavrına yönelik, Dışişleri Bakanlığı'nın nasıl bir önlem ve müdahalede bulunacağına dair sorular da önergede yer aldı.

Cihaner'in Çavuşoğlu'nun yanıtlaması için verdiği soru önergesi şöyle:

Türkiye Cumhuriyeti Rotterdam Başkonsolosluğu tarafından sivil toplum kuruluşlarına, orada çalışanların, üyelerinin ya da çevrelerinde bulunan vatandaşların Twitter, Facebook gibi sosyal medya hesaplarından Cumhurbaşkanına yönelik olarak küçük düşürücü, hakaret içeren sözler söyleyenlerin tespit edilmesi yönünde talep geldiği iddia edilmektedir. Sivil toplum kuruluşlarına bu yönde e-mail ulaşması halinde mesajların kimden geldiğini, gönderenlerin isimleri ve yazdıkları tespit edilerek e-posta yoluyla Rotterdam Başkonsolosluğuna gönderilmesinin istendiği ifade edilmiştir.

Bu bağlamda;

1) Rotterdam Başkonsolosluğu’na, suçları takip etmek için “bir nevi'' Cumhuriyet Başsavcılığı yetkisi kim tarafından, hangi yasal dayanakla verilmiştir?

2) Rotterdam Başkonsolosluğu'nun, Cumhurbaşkanına hakaret eden vatandaşların ihbar edilmesini istediği ve sivil toplum örgütlerine attığı bu e-mail, kendi inisiyatifi midir?

3) Bundan Dışişleri Bakanlığı'nın haberi var mıdır? Yurtdışında yaşayan vatandaşlarını böyle bir kontrol ve izlemeye tabi tutmak gibi bir emir nereden alınmıştır?

4) Vatandaşları ayrıştırıcı ve düşmanlaştırıcı talep üzerine Başkonsolosluğun, vatandaşlarımıza farklı tavır ve tutum sergileyeceği yönündeki yargıları ortadan kaldırmak için nasıl bir yol izlenecektir?

5)CHP Hollanda Örgütü tarafından yapılan açıklamada belirtildiği şekilde, bu tür bir talebin kurumlar ve bireyler arasında düşmanlık yaratması mümkün iken Dışişleri Bakanlığı, düşmanlığı besleyen bu emre karşı nasıl bir önlem alacaktır?

6) Benzer taleplerin diğer Başkonsolosluk ve elçiliklerden gelip gelmediği yönünde şikâyet ya da bilgi kendilerinde mevcut mudur?

7) Türkiye Cumhuriyeti'nin herhangi bir Başkonsolosluğu'nun vatandaşlarından muhbirlik yapmasını istemesi hukuk dışı değil midir? Bu yönde bir adım atılacak mıdır?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

Özel'den İYİ Parti Genel Başkanı seçilen Müsavat Dervişoğlu'na tebrik mesajı geldi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan'dan 'ara zam' sorusuna yanıt
"Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak"
İmamoğlu ve Yavaş, İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu'na tebrik mesajı gönderdiler
"Ayrıca Meral Akşener çok değerli bir insan"