Ruanda'da Marburg virüsü nedeniyle 11 kişi hayatını kaybetti. Hükûmet, şu anda 36 doğrulanmış virüs vakası olduğunu ve 25 kişinin yalıtım altında tutulduğunu bildirdi.
Bu hafta Almanya'da, Ruanda'dan döndükten sonra virüs testi için iki kişi izole edildi. Bu kişilerden biri, hastanede çalışan ve koruyucu ekipman giyerken bir Marburg hastasıyla temas eden bir tıp öğrencisiydi. Her iki yolcunun test sonuçları negatif çıkmasına rağmen, izlenmeye devam edecekler.
Ruanda'daki salgın, ilk olarak 27 Eylül'de duyuruldu. Yetkililer, o tarihte ilk vakaların sağlık tesislerindeki hastalar arasında görüldüğünü ve enfeksiyonun kaynağını belirlemek amacıyla bir soruşturma başlattıklarını belirtti. Ancak günler geçmesine rağmen kaynağın belirsizliği, bulaşma endişelerini artırıyor.
Yerel sağlık yetkililerine göre, Marburg virüsü doğrulanan kişilerle temas eden en az 300 kişi tespit edildi. Ruandalılara, yayılmayı engellemeleri için fiziksel temastan kaçınmaları çağrısında bulunuldu; etkilenenlerin çoğunun sağlık çalışanları olduğu bildirildi.
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Avrupa'daki enfeksiyon riskinin "düşük" olarak değerlendirildiğini açıkladı. ECDC, Ruanda'ya seyahat eden veya Ruanda'da yaşayan AB vatandaşlarının, ateş, kusma, ishal veya kanama gibi Marburg semptomları gösteren kişilerle veya enfekte bireylerin vücut sıvılarıyla kirlenmiş malzemelerle temastan kaçınmalarını tavsiye etti.
Marburg virüsü, Ebola gibi meyve yarasalarından kaynaklandığı düşünülüyor ve enfekte bireylerin vücut sıvıları veya kirli yüzeylerle yakın temas yoluyla insanlara yayılıyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, ortalama vaka ölüm oranı yaklaşık yüzde 50. Tedavi edilmediği takdirde hastalığa yakalanan kişilerin yüzde 88'i için ölümcül olabiliyor. Belirtiler arasında ateş, kas ağrıları, ishal, kusma ve bazı durumlarda aşırı kan kaybı nedeniyle ölüm yer alıyor.