Rumlar Sayesinde Türkçe AB’de resmi dil oldu

Seçimlerde, Türkiye ve Türkler için bir ilk yaşandı ve Kıbrıslı Türk Niyazi Kızılyürek, Rumların çoğunluğunun oyunu alarak Rum Partisi AKEL’in listesinden birinci gelerek AP milletvekili oldu.

Avrupa Parlamentosu seçimleri, merkez sağ ve merkez solun güç kaybettiği, aşırı sağ ve yeşillerin oylarını artırdığı bir tabloyla sonuçlandı. Seçimlerde, Türkiye ve Türkler için bir ilk yaşandı ve Kıbrıslı Türk Niyazi Kızılyürek, Rumların çoğunluğunun oyunu alarak Rum Partisi AKEL’in listesinden birinci gelerek AP milletvekili oldu.

Zeynel Lüle'nin haberine göre; Beş bini aşkın Kıbrıslı Türk Güney’e geçerek oyunu kullandı ve Niyazi Kızılyürek’in seçilmesine katkıda bulundu. Kızılyürek’in seçilmesi, Avrupa’da da bir ‘ilki’ yaşattı. Kıbrıs’ın resmi dillerinden biri olan Türkçe’nin AB içinde yaşam bulmasına neden oldu. Güney Kıbrıs’ın 2004’te AB üyesi olmasından sonra resmi dillerinden biri olan Türkçe’nin de AB’nin resmi dili olması, ‘maliyeti’ ve ‘pratik ihtiyacının olmaması’ ve kullanımına gerek bulunmaması nedeniyle gerçekleşmemişti. Niyazi Kızılyürek’in AP milletvekilliği, Türkçeyi fiziken’ AB’nin 25’inci resmi dili yapacak.

RUMLAR BAŞVURMUŞTU

Güney Kıbrıs lideri Nicos Anastasiadis, 17 Şubat 2016’da AB Dönem Başkanlığı’nı yürüten Hollanda’ya ve AB Komisyonu’na gönderdiği mektupta, üyelik sonrası maliyeti bahane edilerek sonuçlanmayan ‘Türkçe’nin AB’nin resmi dili olması’ için bir kez daha başvurmuştu. Anastisiadis mektubunda, 2002 yılında Kıbrıs’ın AB’ye üye yapılmadan önce gerçekleşen “üyelik görüşmeleri” sırasında, Türkçe’nin AB’nin resmi dilleri arasına dahil edilmesinin ele alındığını, o dönemde bunun “yüksek maliyet” ve “pratik gerekçeler” nedeniyle gerçekleşmediğini belirtti. Anastasiadis, “Kıbrıs’ta çözüme ulaşılması olasılığı çerçevesinde, AB’nin Türkçeyi kullanır hale gelmesi için gerekli hazırlıkların yapılmasını talep ediyoruz” dedi. Rum liderin bu talebi, aynı yılın Nisan ayında ele alınan Türkiye raporuna da eklendi ve memnuniyet duyulduğu ifadesiyle oy çokluğu ile kabul edildi.

AB’NİN 24 RESMİ DİLİ VAR

AB’nin halen 24 resmi dili bulunuyor ve sadece dillerin çevrilmesi alanında 6 bini aşkın memur görev yapıyor. Belgelerin resmi dillere çevrilmesi için yılda 450 milyon Euro harcanıyor. Yeni bir dil AB’ye 38 milyon Euro ek maliyet getirecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.