Rusya İdlib’i Vurdu: Ölü Sayısı Artıyor, Yaralılar Hastaneye Kaldırıldı

Rus savaş uçaklarının Suriye'nin İdlib kentine düzenlediği saldırıda 2 sivil hayatını kaybetti, 21 kişi yaralandı. Saldırılar bölgedeki insani krizi daha da derinleştiriyor.

Yerel kaynaklara göre, Rusya'ya ait üç savaş uçağı, Lazkiye'deki Hmeymim Hava Üssü'nden kalkarak yerel saatle 17.00 sularında İdlib’e yönelik dört hava saldırısı gerçekleştirdi. Saldırılardan biri, İdlib’in Ainşib köyündeki bir marangoz atölyesini hedef aldı. Beyaz Baretliler (Suriye Sivil Savunması), saldırı sonucu 2 sivilin hayatını kaybettiğini, 21 sivilin ise yaralandığını açıkladı. Yaralılar, çevredeki hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.

SON 3 GÜNDE 27 HAVA SALDIRISI

Rusya, son üç gün içinde İdlib'de 27 farklı noktaya hava saldırısı düzenledi. Rejim güçleri ve Rus savaş uçaklarının gün içindeki saldırılarında ölenlerin sayısı 3’e yükseldi.

İDLİB'DEKİ DURUM

İdlib, 2017 yılında Türkiye, Rusya ve İran arasında Astana toplantısında alınan kararla "gerginliği azaltma bölgesi" ilan edilen dört alandan biri olarak belirlenmişti. Ancak rejim güçleri, İran destekli milisler ve Rusya, saldırılarına devam ederek bu bölgelerin üçünde kontrolü ele geçirdi ve İdlib'e yöneldi.

Türkiye ve Rusya, Eylül 2018'de İdlib'de ateşkesi güçlendirmek için bir mutabakat imzalasa da, saldırılar 2019 Mayıs ayında yeniden şiddetlendi. 5 Mart 2020'de varılan yeni ateşkes anlaşmasıyla saldırılar azalsa da, Rusya’nın zaman zaman düzenlediği hava saldırıları bölgedeki gerginliği tırmandırmaya devam ediyor.

MÜLTECİ DURUMU

2017-2020 yılları arasında Suriye'deki saldırılardan kaçan yaklaşık 2 milyon sivil, Türkiye sınırına yakın bölgelere göç etmek zorunda kaldı. Bölgedeki insani kriz, Rusya’nın devam eden saldırılarıyla derinleşiyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.