Rusya, Litvanya, Estonya, Letonya ve Finlandiya sınırlarında asker konuşlandırıyor

Litvanya Başbakanı Ingrida Šimonytė, Business Insider'a yaptığı açıklamada, Rusya'nın NATO üyeleriyle olan sınırlarında askeri varlığını artırma planlarının, ülkenin "Soğuk Savaş dönemine geri dönme niyetini" ve agresif bir tutum sergilediğini işaret etti.

Litvanya Başbakanı Ingrida Šimonytė, Business Insider'a yaptığı açıklamada, Rusya'nın NATO üyeleriyle olan sınırlarında askeri varlığını artırma planlarının, ülkenin "Soğuk Savaş dönemine geri dönme niyetini" ve agresif bir tutum sergilediğini işaret etti.

YENİ TEHDİT: RUSYA'NIN ASKERİ PLANLARI

Estonya'nın dış istihbarat teşkilatının geçen ayki uyarısına göre, Rusya'nın Litvanya, Estonya, Letonya ve Finlandiya sınırlarında asker sayısını iki katına çıkarmayı planladığı belirtiliyor.

Rusya'nın bu bölgelerdeki askeri varlığının, 2022'de Ukrayna'yı işgal ettiği dönemdeki 19.000 asker sayısını iki katına çıkarabileceği vurgulanıyor.

Litvanya Başbakanı Šimonytė, Rusya'nın henüz bu adımı atmamış olsa da niyetinin açık olduğunu belirtti. Ayrıca, böyle bir artışın gerçekleşmesi için zaman ve kaynak gerektiğini ifade etti.

RUSYA'NIN YENİ HAMLESİNE HAZIRLIK

Litvanya ve komşu ülkeler, sınır savunmalarını geliştirme konusunda yoğun bir çaba sarf ediyorlar. Šimonytė, bu adımın Rusya'yı caydırmak ve herhangi bir saldırıya karşı hazırlıklı olmak amacıyla önemli olduğunu belirtti.

RUSYA'NIN UKRAYNA'DAKİ ARTAN TEHDİDİ

ABD merkezli bir düşünce kuruluşu olan Savaş Araştırmaları Enstitüsü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Baltık ülkelerine yönelik retorikte bir artış olduğunu ve bu durumun gelecekteki gerilimlere zemin hazırladığını ifade etti.

Putin'in "yurttaşlarını koruma" gerekçesiyle potansiyel saldırgan eylemlere zemin hazırladığına dikkat çekildi. Bu tür bir retorik, Putin'in Ukrayna'yı işgal etmeden önce kullandığı retoriğe benzerlik gösteriyor.

AVRUPA'NIN HAZIRLIĞI

Litvanya Başbakanı, Avrupa ülkelerinin Rusya'nın artan tehdidine karşı savunma alanında önemli adımlar attığını belirtti. Ancak hem Ukrayna'ya destek olmak hem de kendi savunma sistemlerini güçlendirmek için daha fazla çaba harcamaları gerektiğini vurguladı.

Ayrıca, Litvanya Başbakanı, Ukrayna'daki mücadelenin Avrupa için hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak Avrupa'nın bu konuda daha etkin bir şekilde hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

İspanya, İsrail'e silah taşıyan gemilere limanlarını açmayı reddetti
İsrail sivilleri hedef almaya devam ediyor
ABD-Rusya Uzay Gerilimi: Cosmos-2553 Uydusu Tartışması
Ibu Yanardağı'nda Uyarı Seviyesi Yükseldi: Endonezya'da Volkanik Faaliyetler Alarm Veriyor
Ukrayna Barış Zirvesine 50'den Fazla Ülke Katılacak