Ancak bu kriz ortaya çıktığı ilk dönemde tüm bu yaptırımlara rağmen hem NASA hem de Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Rusya ile uzay konusunda işbirliği yapmaya devam ediyordu. Çünkü bildiğiniz gibi bu üç uzay gücünün pek çok ortak projesi bulunuyor. Bunların başında ise Rus kozmonotları da görev aldığı Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) geliyor. ISS’te hem NASA astronotları hem ESA astronotları hem de Rus kozmonotlar görev alıyor.
Her ne kadar bugüne kadar uzaydaki bu işbirliği bir şekilde yürütülmüş olsa da son günlerde ipler kopma noktasına geldi. Hatırlayacağınız gibi birkaç gün önce Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Mars’a bir uzay sondası göndermek için yürüttüğü projede Rus Uzay Ajansı ile işbirliğini sonlandırdığını açıkladı. Elbette bu açıklama Rus cephesinde hoş karşılanmadı. Rusya’nın uzay ajansı olan Roscosmos bu karara tepki gösterdi ve Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki kozmonotları Avrupa yapımı robot kolu kullanmayı yasakladı.
ESA, NASA ve Roscosmos arasında yaşanan bu gerilim, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda iplerin kopmasına neden oldu. Roscosmos, bugün bir açıklama yayınlayarak Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrılacağını açıkladı. Ancak bu ayrılma kararının detayları hakkında çok fazla bilgi vermedi. Sadece 2024’ten sonra bir tarihte istasyondan ayrılacaklarını ve bu projeden tamamen çıkacaklarını açıkladı.
Her ne kadar ISS’ten ayrılacak olsa da bu durum Rusya’nın uzaydaki varlığının kısıtlanacağı anlamına gelmiyor. Çünkü Çin gibi Rusya da kendi uzay istasyonunu kurmaya hazırlanıyor. Hatta bu planını hayata geçirmek için bir süredir somut adımlar atıyor. Bu yüzden Rusya’nın ISS’ten ayrılmasının da bu yeni uzay istasyonunun ilk modülünün kurulmasının ardından gerçekleşeceği düşünülüyor.