Rusya, Uzayın Barışçıl Kullanımını Sağlamayı Hedefleyen Karar Tasarısını Veto Etti

Rusya, BM Güvenlik Konseyi'nde uzayda barışçıl kullanımı teşvik eden karar tasarısını veto etti. Tasarıda, uzaya her türlü silahın yerleştirilmesinin yasaklanması önerisi bulunuyordu.

Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'nde uzayda barışçıl kullanımı teşvik eden karar tasarısını veto etmesi, uluslararası toplumda tartışmalara yol açtı. Tasarıda öne çıkan nokta, uzaya her türlü silahın yerleştirilmesinin yasaklanmasıydı. Veto, uzaydaki silahlanma yarışıyla ilgili endişeleri artırdı ve uluslararası uzay politikaları üzerindeki etkileri hakkında spekülasyonlara neden oldu.

Rusya, BM Güvenlik Konseyi'nde uzaya barışçıl bir amaçla silah yerleştirilmesini engellemeyi ve uzayın nükleer ve kitle imha silahlarının yerleştirilmesini önlemeyi hedefleyen bir karar tasarısını veto etti.

BM Güvenlik Konseyi, üye devletlerin uzay programlarını uluslararası hukuka uygun şekilde yürütmesini teşvik etmeyi ve silahlanma yarışını önlemeyi amaçlayan bir karar tasarısını oylamak üzere toplandı. Rusya ve Çin, ABD ve Japonya tarafından sunulan, Türkiye tarafından da desteklenen uzayın barışçıl kullanımına ilişkin tasarıda "sadece nükleer silahların ve kitle imha silahlarının değil, her türlü silahın uzaya yerleştirilmesinin yasaklanmasına" yönelik bir değişiklik talep ettiler. Ancak bu talep, yeterli oy sayısına ulaşılamadığı için reddedildi.

Rusya, nihai oylamada "veto" hakkını kullanırken, Çin ise "çekimser" kaldı. Diğer 13 üye ise tasarıyı destekledi. Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzia, karar tasarısının kapsamının "kısıtlı ve siyasi" olduğunu ve tüm devletlerin görüşlerini yansıtmadığını belirterek uzaya hiçbir silahın yerleştirilmemesi gerektiğini savundu. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield ise Rusya'nın uzaya nükleer silah yerleştirme niyetinin olmadığını açıkça belirtti ve "Eğer kurallara uyuyorsanız, neden onları teyit eden bir kararı desteklemiyorsunuz? Ne saklıyor olabilirsiniz?" diye sordu. Bunun üzerine Nebenzia, "Biz sadece kitle imha silahlarının değil, her türlü silahın uzaya yerleştirilmesinin yasaklanmasını istiyoruz. Ama siz bunu istemiyorsunuz. Aynı soruyu ben de size sorayım. Neden?" ifadelerini kullandı.

BM Güvenlik Konseyi, 15 üyeden oluşmaktadır ve ABD, Çin, İngiltere, Fransa ve Rusya daimi üye olarak yer alırken, bu üyelerin konseyde veto hakkı bulunmaktadır. Geri kalan 10 üye ise iki yıllığına seçilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

İletişim Başkanlığı, mart ayında tarihinin rekorunu kırdı
Memleket Partisi'nde genel merkez ve otobüs boşaltıldı
Kadının Statüsü Genel Müdürü görevden alındı
Normalleşme umut verdi ama bir şey çıkmadı
TBMM'de öğretmen atama krizi! CHP Milletvekilinin soru önergesi 'kişisel' bulunarak geri çevrildi