Sabahattin Ali'nin adı kültür merkezinde yaşatılacak

Yazar Sabahattin Ali’nin adı ile İstanbul Maltepe’de açılması planlanan kültür merkezi için hazırlıklar son noktaya geldi. Geçtiğimiz yıl her hafta düzenledikleri siyaset ve kültür sohbetleri ile bir araya gelen Altıntepe...

Yazar Sabahattin Ali’nin adı ile İstanbul Maltepe’de açılması planlanan kültür merkezi için hazırlıklar son noktaya geldi. Geçtiğimiz yıl her hafta düzenledikleri siyaset ve kültür sohbetleri ile bir araya gelen Altıntepe Mahallesi halkı, bir kültür merkezi kurarak bu girişimlerini kalıcı bir hale getirme kararı almışlardı. Bu iş için yaz başında kolları sıvayan mahalleli, bir mekan tutarak imece usulü ile çalışmalara koyuldu. Yine mahalleli tarafından adının Sabahattin Ali olması kararlaştırılan kültür merkezi, 30 Eylül Cumartesi günü kapılarını halka açıyor olacak.

Girişimin öncülerinden Devrim Uygun, “Mahalle halkı olarak dişimizden tırnağımızdan artırdıklarımızla herkese faydası olacak bir iş yapmaya çalıştık. Sabahattin Ali’ye duyduğumuz sevgi nedeni ile onun adını da yaşatmak istedik. Mahallelinin sanatçılarla buluşabilmesi ve gençlerimizin daha iyi bir eğitim alabilmesi için çalşacağız. Burası kar amacı olmayan herkese açık bir yer. Her işi birlikte yapmak istiyoruz, ilgi duyan herkesi açılışımıza bekliyoruz.'' dedi.

Aydın ve sanatçıların katılımı ile gerçekleşecek açılışı Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç yapacak. Sabahattin Ali’nin bugün Bulgaristan sınırları içinde kalan memleketi Eğridere (Ardino) belediye başkanı Resmi Murat ise açılışa onur konuğu olarak katılacak.

KURULUŞ BİLDİRGESİ
Sabahattin Ali Kültür Merkezi(SAKMER), kuruluş için bir de bildirge yayınladı. Bildirgede, SAKMER’in cumhuriyetin temel değerleri etrafında yeni bir kültür hareketi oluşturmayı hedeflediği belirtildi.

Bildirgede şu ifadeler yer aldı:

''Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli kültürdür’ diyen Atatürk, kültüre bakışını ''Asıl uğraşmaya mecbur olduğumuz şey, yüksek kültürde ve yüksek fazilette dünya birinciliğini tutmaktır’ sözleri ile ifade etmişti. Bugün, Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarında ortaya konan bu hedeften çok uzaktayız ve giderek uzaklaşıyoruz.

Siyasal ve toplumsal yaşamın her alanında görülen çürüme kültür ve sanat alanına da yansıyor. Türkiye eskisinden daha az düşünce üretiyor, kültür ve sanat eserlerimizin hem sayısı hem kalitesi düşüyor.

Bugün yaşadığımız sorunların temelinde ekonomik problemler kadar kültür yaşamımızdaki bu yoksunluğun da etkisi olduğunu düşünüyoruz. Yüksek düşünceden ve sanattan uzak bir yaşam, hem sosyal hem siyasal anlamda bizi daha kapalı, daha geri bir konuma mahkum ediyor.

Bu gerçeğin farkında olan bir grup yurttaş olarak kendimize ''şimdi değilse ne zaman’, ''biz değilsek kim’ sorularını sorduk ve kendi ayaklarımızı bastığımız yerden, İstanbul Maltepe’nin Altıntepe Mahallesi’nden yola koyulmaya karar verdik.

Ülkemizin kültür ve düşünce alanındaki eksikliklerine küçük de olsa bir çözüm olmasını hedeflediğimiz girişimimize yurdumuzun en seçkin yazarlarından birinin, Sabahattin Ali’nin adını koymaya karar verdik. Bu ismi seçmemizin tek sebebi Sabahattin Ali’nin hatırasını yaşatmak değil. Aynı zamanda, bu hatıranın çalışmalarımıza rehberlik etmesini de arzuluyoruz.

Ulusun aydınlanma davasına verdiği hizmetin bedelini canı ile ödeyen Sabahattin Ali’nin adının yazılı olduğu bir mezar taşı bile yok. Birer aydınlanma ocağı haline getireceğimiz kültür merkezlerimize onun adını yazarak ülkemizin bu utancını silmek de bizim boynumuzun borcu olsun.

Sabahattin Ali Kültür Merkezi, Cumhuriyetimizin temel değerleri etrafında yepyeni bir kültür hareketi oluşturmayı hedefliyor. Her meslekten mahalle halkının, öğrencilerin ve aydınların katılımı ile şekillenecek bu hareketin gelecek güzel günler için bir umut ışığı olacağına inanıyoruz. Çünkü biliyoruz, yurdun içinde gizli kalmış cevher ancak halkın kendi elleri ile ortaya çıkarılabilir. Ellerimizi bu aydınlanma davasına koymaya and içtik, büyük küçük demeden sizleri de bu işin bir parçası olmaya çağırıyoruz. Geleceğe bizimle birlikte bakan dostlara selam olsun."


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kültür Sanat Haberleri

Taraklı'daki 508 Yıllık Yunus Paşa Camii: Osmanlı'nın İzinde
Erdemli'de Tömük Atölyesinde Kadınlar ve Çocuklar İçin Ücretsiz Bağlama Kursu
'Ölümlü Dünya 2' Netflix'e geliyor
"Adana Olgunlaşma Enstitüsü'nde Sanatın İzleri: Rölyef, Hat, Tezhip ve Resim Bir Arada"
Titanik'teki meşhur kapı öyle bir fiyata satıldı ki duyanlar şaştı kaldı!