Sabancı Holding Finansal Hizmetler Grup Başkanı Haluk Dinçer, Türkiye'nin ekonomik durumuna dair yorumlarda bulundu. CNBC-e canlı yayınına katılan Dinçer, Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviyenin 4 basamak altında olduğunu belirtti ancak buna rağmen portföy yatırımları çekildiğini ifade etti.
Dinçer, doğrudan yatırımlarda hem Türkiye'de hem de küresel düzeyde belirgin bir yavaşlama yaşandığını, global şirketlerin genişleme stratejilerinden vazgeçtiğini söyledi.
Sabancı Holding yetkilisi, Avrupalı şirketlerin Türkiye'de ya var ya da gitmek üzere olduğunu, bu nedenle Avrupa ve ABD'den yeni sermaye girişinin beklenmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, sektör içinde mali sorunları olan şirketlerin bulunabileceğini ve yeni satın almalar için şu an bir arayış içinde olmadıklarını belirtti. Dinçer, gelecekte Körfez ülkelerinden yatırım beklediğini, bu yatırımların telekomünikasyon ve havaalanları gibi sektörlerde olabileceğini öngördü.
'EKONOMİ SOĞUMAYA BAŞLADI AMA DAHA ÇOK YENİ'
Dinçer, faiz indirimlerinin uzun zamandır konuşulduğunu ancak bunların gerçekçi görünmediğini belirtti. Türkiye'deki ekonomik soğumanın henüz çok yeni olduğunu ve ekonomistlerin mevcut talep seviyesini hala enflasyonist olarak değerlendirdiğini ifade etti. Dinçer, Kasım ayının başına kadar Türkiye'de enflasyonun beklenen seviyeye gelip gelmeyeceğini kesin olarak anlayamayacaklarını söyledi.
Dinçer ayrıca, faizlerin yüzde 45'ten yüzde 50'ye çıkışının 23 Mart'ta, seçimlerden 8 gün önce gerçekleştiğine dikkat çekti. Bu artışın nedeninin dövize olan talep olduğunu belirtti ve faiz indirimi sürecinde dövize olan talebin nasıl şekilleneceğinin test edileceğini ifade etti. Şu anda TL mevduatın yüzde 51 seviyesinde olduğunu ve güvenin henüz tam olarak sağlanmadığını, yüzde 49 oranında bir belirsizlik olduğunu vurguladı.
'SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİMİZ İFLAS ETMİŞTİR'
Dinçer, sosyal güvenlik sistemi hakkında da şu değerlendirmelerde bulundu: Yüksek enflasyon ortamında ekonomi yönetiminin trafik sigortalarında enflasyonu kontrol altında tutmak için gerekli zamları yapmadığını belirtti. Serbest piyasanın bozulduğunu ve bunun en önemli sorun olduğunu ifade etti. Tamamlayıcı emeklilik sisteminin getirilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Dinçer, sosyal güvenlik sisteminin iflas ettiğini söyledi. Türkiye’de hızla yaşlanan bir nüfus olduğunu belirterek, devletin sağlık hizmetleri ve emeklilik konusunda bu yükü taşıyamayacağını ifade etti ve bu nedenle tamamlayıcı emeklilik sisteminin uygulanması gerektiğini ekledi.