Doç. Dr. Refik Bademci, kolon kanseri hakkında uyarılarda bulunarak erken teşhis ve tedavinin önemini vurguladı.
Dışkıda kan görülmesi, dışkının incelmesi, sık tuvalete çıkma ancak dışkılayamama, aralıklı karın ağrısı, şişkinlik, tümör kanamasına bağlı olarak soluk cilt rengi, dışkıda mukus, halsizlik, kilo kaybı, karında kitle hissi, ishal ve kabızlık gibi belirtilerin kolon ve rektum kanserinin işareti olabileceğini belirtti.
45 YAŞ VE ÜZERİNDEKİLER DİKKAT!
50 yaş üstü erkeklerin risk grubunda olduğunu ifade eden Doç. Dr. Bademci, kolon ve rektum kanserinden korunmak için yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi gerektiğini dile getirdi. Hayvansal yağ ve kırmızı etten zengin, lifli gıdalardan fakir, batı tarzı ve endüstriyel gıdalardan zengin beslenmenin riski artırabileceğini söyledi. Ayrıca obezite, alkol tüketimi ve sigara kullanımının da risk faktörleri olduğunu belirtti. C vitamini açısından zengin, taze meyve ve sebzelerin tüketilmesinin ise riski azaltabileceğini ifade etti. 45 yaş ve üstü bireylerin belli aralıklarla tarama testleri yaptırmaları gerektiğini önerdi. Gizli kan testinin her yıl, kolonoskopinin ise 5 yılda bir yapılması gerektiğini belirtti.
Ailede kalın bağırsak kanseri öyküsü bulunan veya meme, yumurtalık veya rahim kanseri geçmişi olan kişilerin daha yüksek risk altında olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Bademci, kolon kanserinin tedavisinin hastalığın evresine bağlı olarak cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi gibi yöntemlerle değişebileceğini söyledi. Cerrahi tedavinin, hastalığın yerleşim yeri, boyutu ve evresine göre şekillendiğini belirtti. Laparoskopik ve robotik cerrahi yöntemlerinin, açık cerrahiye göre daha yaygın kullanıldığını, bunların küçük kesiler, erken taburcu, az ağrı ve kozmetik avantajlar sağladığını ifade etti.