Sadece Türkiye'de yaşıyor! Bu illerimizde yaşayanlar dikkat edin: Bir sokması ölüme sebep oluyor

Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nde yapılan araştırma sonucunda, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaygın olan kara akrebin aslında Türkiye'ye özgü bir tür olduğu ortaya çıktı. En çok bu illerimizde görülüyor. İşte detaylar...

Türkiye'nin zengin biyolojik çeşitliliği içinde yeni bir keşif yapıldı. Halk arasında "kara akrep" olarak bilinen türün, Türkiye'ye özgü olduğu tespit edildi. Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nde gerçekleştirilen araştırma, bu yeni türün varlığını bilimsel olarak kanıtladı.

ANDROCTONUS TURKİYENSİS: TÜRKİYE'NİN ÖZGÜN AKREP TÜRÜ

Türkiye'nin güneydoğu bölgelerinde yaygın olan ve İran kökenli olduğu düşünülen kara akrebin aslında Türkiye'ye özgü bir tür olduğu belirlendi. Prof. Dr. Ersen Aydın Yağmur liderliğindeki bir grup akademisyen, yaptıkları çalışmalar sonucunda bu türü "Androctonus turkiyensis" olarak adlandırdılar.

EN ÇOK BU İLLERİMİZDE GÖRÜLÜYOR

Yıllardır akrepler üzerine çalışan Prof. Dr. Yağmur, Türkiye'nin akrep faunasını belirlemeye yönelik araştırmalarında önemli bir keşfe imza attı. Yaptıkları incelemelerde, Türkiye'deki kara akrep türünün İran'daki türden morfolojik farklılıklar gösterdiğini tespit ettiler. Bu keşif, "Androctonus turkiyensis" adını bilim dünyasına kazandırdı. Son derece tehikeli oan bu akrep türü daha çok  Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Batman illerinde görülüyor.

TIBBİ VE BİLİMSEL AÇIDAN ÖNEMİ

Androctonus turkiyensis'in zehirinin, panzehir üretiminde uzun yıllardır kullanıldığı biliniyor. Bu tür, özellikle Şanlıurfa'da panzehir üretiminde kullanılmaktadır. Ancak, Prof. Dr. Yağmur'a göre bu akrebin zehri, çeşitli tıbbi araştırmalarda ve ilaç geliştirmede de potansiyel bir değere sahip. Zehirin kanser çalışmaları ve sinir sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceği belirtiliyor. Ayrıca kozmetik sektöründe de kullanımı düşünülmektedir.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

Fahri trafik müfettişi olmak isteyenler dikkat: Şartlar değişti!
Özhaseki: Hatay'daki Deprem Sonrası İnşaat Çalışmaları ve Kentsel Dönüşüm Hakkında Açıklamalar
Fahri Trafik Müfettişliği Yönetmeliğinde Değişiklik: Yeni Kurallar ve Şartlar
Antalya ve Çanakkale'de Organize Suç Örgütü Operasyonu: 9 Şüpheli Gözaltında
İstanbul Havalimanı'nda Kargo Uçağı Acil İniş Yaptı: Facia Önlenerek Uçak Kurtarıldı