SAG-AFTRA'dan Video Oyunları İçin Yapay Zeka Grevi: Sanatçılar Koruma Talep Ediyor

SAG-AFTRA, video oyunu sektöründeki yapay zeka tehdidine karşı grev başlattı. Sanatçılar, "İnteraktif Medya Anlaşması"nı imzalayan oyun şirketlerinin yapay zeka kullanımına yönelik koruma sağlamasını talep ediyor. Müzakerelerde anlaşma sağlanamayınca greve gidildi.

ABD'de SAG-AFTRA, video oyunlarındaki karakterleri seslendiren ve kamera önünde çalışan sanatçılar için "İnteraktif Medya Anlaşması"nı imzalayan oyun şirketlerine karşı grev başlattı. Yaklaşık iki yıl süren müzakerelerde yapay zekanın sanatçılar üzerindeki potansiyel tehditleri konusunda anlaşma sağlanamadı. Sanatçılar, yapay zeka kullanımıyla seslerinin izinsiz kopyalanmasına karşı korunma talep ediyor.

ABD'de Beyaz Perde Aktörleri Derneği (SAG) ve Amerikan Televizyon, Radyo Sanatçıları'ndan yapılan açıklamaya göre, sanatçılar, video oyunlarındaki karakterleri seslendiren ve kamera önünde çalışan sanatçıları kapsayan "İnteraktif Medya Anlaşması"nı imzalayan oyun şirketlerine karşı grev başlattı. Açıklamada, yaklaşık iki yıl süren müzakerelerde birçok konuda anlaşmaya varıldığı belirtilmiş olsa da, oyun şirketlerinin sanatçıları yapay zekanın tehlikelerine karşı korumayı reddettiği ifade edildi. 

Yapay zekanın video oyunu sektöründeki sanatçılar için daha büyük bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekilen açıklamada, performans sanatçılarının seslerinin kopyalanıp daha ucuz ve kolay şekilde yeniden üretilebileceği vurgulandı. 

Müzakerelerin yapay zeka konusunda sonuçsuz kalması üzerine SAG-AFTRA üyesi performans sanatçılarının greve gitme kararı aldığı belirtildi. SAG-AFTRA, Temmuz 2023'te de maaş ve yapay zekaya karşı iş güvencesi konusunda Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) ile yapılan görüşmelerin sonuçsuz kalması nedeniyle greve gitmişti. Bu grev, dört ay süren müzakerelerin ardından sendika üyelerinin AMPTP ile varılan anlaşmayı kabul etmesiyle sona erdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.