Sağlığınız mantar sevgisi yüzünden tehdit altında! Uzmanlardan hayati uyarılar

Son dönemde mantar zehirlenmesi vakalarında yaşanan artış, sağlık otoritelerini ve uzmanları endişelendiriyor. Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Halil Kaya, mantar tüketimine bağlı zehirlenmelerin ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda halkı uyardı.

Mantar zehirlenmeleri son zamanlarda hızla artarken, uzmanlar bu durumun ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Halil Kaya, mantar zehirlenmelerinin organ yetmezliğine kadar varabilen ciddi sonuçlara neden olabileceğini açıkladı.

UYARILAR ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR: MANTAR ZEHİRLENMELERİ YÜZDE 10'U OLUŞTURUYOR!

Uzmanlar, acil servise başvurulan zehirlenme vakalarının yüzde 10'unun mantar zehirlenmeleri olduğunu belirtiyor. Özellikle 6 yaşından küçük çocukların bu vakalarda çoğunlukta olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Halil Kaya, mantar zehirlenmelerinin hafif şikayetlerden başlayarak karaciğer yetmezliğine kadar varan ciddi durumları tetikleyebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

MANTAR ISITILDIĞINDA TEHLİKE BİTMİYOR!

Mantarın ısıtılması veya dondurulmasıyla toksinlerin etkisinin ortadan kalktığına dair yaygın bir yanılgı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kaya, "Mantarlar ısıya dayanıklıdır. Toksinin etkisi ortadan kalkmaz, bu nedenle tür ve şekil bilgisi olsa dahi mantarların zehirli olup olmadığını anlamak zordur" diyor.

BELİRTİLER GÖRÜLÜYORSA DERHAL ACİL SERVİSE!

Zehirlenme durumunda mide bulantısı, kusma, ve ishal gibi belirtilerin görülmesi halinde hemen acil servise başvurulması gerektiğini vurgulayan uzman, bu durumda sıvı-elektrolit tedavisinin önemine işaret ediyor. Ayrıca, hastalara aktif kömür uygulamasının yapılması ve belirtilerin 6 saatten sonra ortaya çıkması durumunda acil servise başvurmanın kritik önem taşıdığını belirtiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Pet şişelerden su içmek sağlıklı mı?
Sabah rutininiz felakete dönmesin: O içeceği asla aç karnına içmeyin!
Tampondaki büyük tehlike: Kadınlar dikkat!
Sadece kilo yapmıyor ruh sağlığını da etkiliyor: 14 gün boyunca yemeyin sonuçlara inanamayacaksınız
Araştırma: Türkiye'de kadınların yüzde 60'ı düzenli sağlık kontrolüne gitmiyor!