Sağlık Alanında Yapılan Yeni Düzenlemeler TBMM’de onaylandı

TBMM'de kabul edilen kanun teklifiyle sağlık alanında önemli değişiklikler yasalaştı. Diş hekimleri ve ebelerin yetki alanı genişledi, ilaç sektöründe ruhsatlandırma süreci kolaylaştı. Bakan Koca, milletvekillerine teşekkür etti.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen ve yasalaşan kanun teklifi, sağlık sektöründe önemli değişikliklere işaret ediyor. Diş hekimlerinden ebelerine, ilaç sektöründen uzmanlık alanlarına kadar geniş kapsamlı düzenlemelerle, sağlık hizmetlerinde yeni bir döneme giriliyor.

SAĞLIK ALANINDA YAPILAN DÜZENLEMELER:

DİŞ HEKİMLERİ VE EBELER İÇİN YENİLİKLER:

Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

DİŞ HEKİMLERİ:


- Mesleğini serbest olarak icra eden diş tabipleri, ağız ve diş sağlığı muayenehanelerinde diş tabibi istihdam edebilecek.
- Yeni mezun diş hekimleri bağımsız muayenehanelerde aktif görev alabilecek.

EBELER:


- Normal doğum ve riskli durumlarda tıbbi bakım ve desteğe erişimin sağlanmasında, kadın sağlığının korunması, üreme sağlığı ve çocuk bakımı mevzularında aile ve topluma danışmanlık ve eğitim hizmetlerinde görev alacak.
- Aktif olarak doğuma katılabilecek ve küçük tıbbi müdahalelerde bulunma yetkisi kazanacak.

UZMANLIK ALANLARINDA DEĞİŞİKLİKLER:


- Acil tıp ana dal uzmanlarına yoğun bakım yan dal, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarına da sosyal pediatri yan dal uzmanlık yapabilme imkanı veriliyor.
- Yan dal uzmanlığının teşvik edilmesi için uzman tabiplere öngörülen ek ödeme, yan dal uzmanları için 200 puan artırılarak ödenecek.

İLAÇ SEKTÖRÜNE YÖNELİK DÜZENLEMELER:


- Yerli ilaç sektörünün desteklenmesi amacıyla ilaç ruhsatlandırma süreci kolay hale getirilecek.
- İlaç üretimi ve piyasaya arzı için tüzel kişilerin taşıması gereken nitelik ve şartlar Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenecek.

DİĞER DÜZENLEMELER:


- Üniversiteler, Sağlık Bakanlığına bağlı eğitim ve araştırma hastaneleriyle sağlık uygulama ve araştırma faaliyetlerini yürütebilecek.
- Öğretim elemanları ile eğitim ve araştırma faaliyetlerinin yürütülmesi ile sağlık hizmeti sunumu için sözleşme imzalanabilecek.
- Bilimsel araştırma amacıyla insanlar üzerinde kullanılacak beşeri tıbbi ürünler ile tıbbi cihazlar için Sağlık Bakanlığından izin alınması gerekecek.

BAKAN KOCA'DAN TEŞEKKÜR:


Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık alanında yapılan düzenlemelerin kabul edilmesine ilişkin teşekkür paylaşımında bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

Hastanelerde onaylı randevu nedir ve nasıl alınır?
Heyelan Felaketi: Akıncılar'da 100 Dönüm Tarım Arazi Zarar Gördü
Orhangazi'de Tüfek Kazası: 9 Yaşındaki Çocuk Kuzenini Vurarak Öldürdü
13 Mayıs Hava Durumu: Yarın İçin Güncel Tahminler!
Nihal ve Bahar Candan Soruşturmasında Yeni Gelişme Yaşandı! İtiraf Geldi!