SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN "DÜNYA ALZHEIMER GÜNÜ" AÇIKLAMASI: ALZHEIMER VE DEMANS FARKLIDIR
Sağlık Bakanlığı, "Dünya Alzheimer Günü" vesilesiyle bir yazılı açıklama yayımladı. Bakanlık, "Alzheimer" ve "demans" terimlerinin sıkça birbirinin yerine kullanıldığını ancak bu iki kavramın aynı anlama gelmediğini belirtti. Her iki durumda da unutkanlık, davranış değişiklikleri ve konuşma bozuklukları gibi belirtiler gözlemlense de, demansın daha genel bir tanım olduğunu ifade etti.
Alzheimer'ın, başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan, günlük yaşam aktivitelerini etkileyen ilerleyici bir beyin hastalığı olduğu kaydedildi. Açıklamada, halk arasında "bunama" olarak bilinen demansın en yaygın türü olduğu vurgulandı. Alzheimer hastalığının, yaşam süresinin uzamasıyla birlikte artan bir sıklıkla görüldüğü, hastalanan bireylerin ailelerini psikolojik, sosyal ve ekonomik açıdan da etkilediği belirtildi. Ayrıca, Alzheimer'ın bulaşıcı ve kalıtsal bir hastalık olmadığı bilgisi verildi.
2050'DE 132 MILYON OLACAK
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tahminlerine göre, şu anda 55 milyonun üzerinde demans hastası bulunduğu ve bu sayının 2030'da 75 milyona, 2050'de ise 132 milyona ulaşacağı bildirildi. Her 3 saniyede bir kişiye demans tanısı konulduğu, bu hastaların yüzde 60 ila 80'inin ise Alzheimer hastası olduğu ifade edildi.
Açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan 2022 yılı Türkiye Sağlık Araştırması Raporu'na göre, 65 yaş ve üzerindeki bireylerde Alzheimer hastalığının görülme sıklığının yüzde 5,5 olduğu vurgulandı. Bu durumun, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de Alzheimer ile etkin mücadelenin gerekliliğini ortaya koyduğu belirtildi.