Sağlık çalışanlarına siperli maske yetiştirmek için internet ağı kurdular

Sağlık çalışanları virüs bulaşma tehdidi karşısındaki en büyük risk grubunu oluşturuyor. Hastaya müdahale etmek durumunda kalan doktor ve hemşireleri virüsten koruyacak fırsatçılar, 15 liralık siperli maskelerin fiyatını...

Sağlık çalışanları virüs bulaşma tehdidi karşısındaki en büyük risk grubunu oluşturuyor. Hastaya müdahale etmek durumunda kalan doktor ve hemşireleri virüsten koruyacak fırsatçılar, 15 liralık siperli maskelerin fiyatını 150 liraya yükseltti. İstanbul’da mühendislik ve ar-ge çalışmaları yapan 3 Durak şirketi, sosyal sorumluluk projesi kapsamında üç boyutlu yazıcılarla kısa sürede yapılabilen maskeler için internet üzerinden bir ağ oluşturdu.

Koronavirüsü dünyayı kasıp kavururken, Türkiye’de sağlık Bakanlığı’nca alınan tedbirlerin kapsamı genişletiliyor. Bakanlık, Koronavirüs ile mücadele kapsamında uzmanlık alanı olmasa da çok sayıda doktor ve sağlık çalışanını hastanelerde görevlendirdi. İhtiyaç halinde, uzmanlık eğitimi alan asistanların da görevlendirilebilmesi için yönetmelik değişikliğine gitti.

Covid hastanelerinde nöbet sistemine dahil olup tüm yaşamını salgınla mücadeleye göre planlayan doktor, hemşire ve sağlık personelinin önlük, maske, eldiven gibi ekipmanları temini, hastane bütçelerine bırakıldı.

FIRSATÇILAR FAHİŞ FİYATLA SATMAYA BAŞLADI

Sağlık çalışanları virüs bulaşma tehdidi karşısındaki en büyük risk grubunu oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı, gerekli önlemlerin alındığını ve tüm hazırlıkların yapıldığını söylese de, özellikle yoğun bakımda hastaya öksürük, aspirasyon, entübe sırasında müdahale etmek durumunda kalan doktor ve hemşireleri virüsten koruyacak siperli maskeler eksik. Bir çok doktor bu açığı kendi imkanlarıyla kapatmaya çalışıyor.

Normal fiyatı 15 tl olan siperli maskelerin, stokları ele geçiren fırsatçı tedarikçiler tarafından 150 tl’ye satılmaya çalışıldığı belirtiliyor.

ÇOK SAYIDA DOKTOR ETKİLENDİ

Salgın hastalıktan çok sayıda tıp doktorunun etkilenmiş olması kaygıları artırdı

{{unknown}}

Salgından korunmak için evde çalışma sistemine geçen mühendislik ve ar-ge şirketi sahibi İlker Vardarlı, meslekdaşları Ramazan Subaşı ve Doğukan Güngör ile birlikte sosyal sorumluluk kapsamında “maliyetine siperli maske üretip doktorlara ulaştırmak” için kolları sıvadı.

Malzemesi, kolay ve uygun fiyata bulunabilen siperli maskelerin üretiminin, üç boyutlu yazıcılarla kısa sürede yapılabildiğini dikkate alan İlker Vardarlı ve iki arkadaşı, salgının diğer kentlere yayılma olasılığına karşı online bir ağ oluşturdu ve diğer illerde siperli maske üretebilecek 600’ü aşkın 3 boyutlu yazıcıyı, üretime hazır hale getirdi.

[caption id="attachment_143895" align="aligncenter" width="690"] Mekatronik Mühendisi İlker Vardarlı, arkadaşları Ramazan Subaşı ve Doğukan Güngör ile birlikte, hastanelerin satın alma birimlerinden gelecek talebe göre maliyetine siperli maske üretmek için tüm hazırlıkları tamamladıklarını belirtti.[/caption]

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.