Sağlık çalışanlarının istifa artışını vurgulayan Tabip Odası Başkanı:'"Vaka verilerimiz bakanlığın v

Normalleşme sürecine girilmesiyle vakaların artacağının öngörülebilir bir durum olduğunu belirten Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Dr. Hüseyin Yaviç, koşullardan kaynaklı olarak sağlık çalışanlarında istifaların artabileceğini söyledi.

Van- Hakkari Tabip Odası Başkanı Dr. Hüseyin Yaviç, koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde hayata geçirilen normalleşme adımları sonrası yaşanan vaka artışları ve hastanelerdeki sağlık çalışanlarının durumuyla, "Pandemi sürecinde salgından en çok etkilenen kesimin sağlık çalışanları. Son günlerde birçok ilde ardı ardına gelen hekim istifalarındaki sebebin yaşananan yoğun ve insani olmayan çalışma koşulları" dedi.

'NORMALLEŞME SÖYLEMİ YANLIŞ KANAATE NEDEN OLDU'

Mezopotamya Ajansı'na konuşan Dr. Yaviç, salgının başladığı dönemde eski Askeri Hastanesi ve Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek polikliniğinin pandemi hastaneleri olarak ilan edildiğini hatırlatarak, bu hastanelerin Kovid-19 nedeniyle tam doluluk oranına ulaştığını kaydetti. Dr.Yaviç, "Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bulunan bir bloktaki servisler boşaltılarak, olası diğer vakalar için tahsis edilmiş durumda. 1 Haziran sonrası vakaların artacağı öngörülebilir bir durumdu. Çünkü Türkiye’de salgın tam olarak kontrol altına alınmadan kısıtlamalar ortadan kaldırıldı. Özellikle sık sık 'normalleşme' söyleminin kullanılması ve bu algının dillendirilmesi maalesef insanlarda da bu salgının artık bittiği veya kontrol altında olduğu yönünde yanlış bir kanaate sebep oldu. Eleştirimiz; erken davranıldığı ve bu politikaların hatalı olduğu yönündeydi. Şu an ki mevcut tablo da bunu teyit ediyor" dedi.

'VERİLERİMİZ BAKANLIĞIN VERİLERİYLE UYUŞMUYOR'

Dr. Yaviç, Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı vaka sayılarıyla sahadaki durumun farklı olduğunu belirterek, "Sahada bizim de gözlemlediğimiz, bizzat bu sürecin içerisinde olan sağlık kurumlarında çalışan hekim arkadaşlarımız ve filyasyon ekibinde olan arkadaşlarımızdan da aldığımız bilgiler, sahadaki vakaların, açıklanan vakalarla uyumlu olmadığı yönünde" diye konuştu.

'POZİTİF VAKALARI SAHADA KONTROL EDEBİLMEK ZOR'

Artan vaka sayıların ardından tespit ve tedavi yönteminin evde sürdürüldüğünü hatırlatan Dr.Yaviç, Tabip Odası olarak bu politikayı yanlış bulduklarını dile getirdi. Dr.Yaviç, "Çünkü bu salgın, ciddi anlamda dünya genelinde etkisini gösteren ve binlerce insanın ölümüne sebep olan bir hastalık. Aynı şekilde salgın etkisini artırarak devam etmektedir. Dolayısıyla insanların ilk etapta klinik belirti vermezse dahi, belli bilimsel kriterler baz alınarak bir sağlık kurumunda gözetim altında tutulması gerekir. Bunun bir diğer sakıncalı tarafı ise her ne kadar insanların evlerinde kontrol altında tutulacağı söylense de sahada bunu kontrol edebilmek, bu denetimi sağlayabilmek, pozitif vakaların sağlam insanlarla temas etmelerine engel olabilmek de ciddi anlamda zor" diye konuştu.

'SAĞLIK ÇALIŞANLARI CİDDİ SIKINTILAR YAŞIYOR'

Pandemi sürecinde salgından en çok etkilenen kesimin sağlık çalışanları olduğunu vurgulayan Dr. Yaviç, şöyle devam etti: "Bu sıkıntıların bazıları; aile hekimlerinin kendi görevleri olan görevler dışında birde Kovid-19 vakalarından dolayı izlemlerinin yapılması, telefonla veya gidip yüz yüze bakılması şeklinde verilen görevlerle adeta sorumlulukları katbekat arttı. Buna rağmen herhangi destekleyici bir yaklaşım ortaya konulamadı. Son dönemde özellikle Aile Hekimlerine eskisi gibi koruyucu malzeme dağıtımının yapılmadığı, aile hekimlerine verilen cari giderlerle bu malzemelerin temini yönünde telkinlerde bulunulduğunu biliyoruz. Özellikle Van’ın en büyük ilçesi olan İpekyolu’nda şu an 3 tane hekimle filyasyon çalışmalarının yürütüldüğü, filyasyon çalışmaları ötesinde defin raporlarının düzenlenmesi gibi birçok ekstra görevlerin verildiğini ve ciddi anlamda yıpranmayla karşı karşıya olduklarını, mesai kavramının kalmadığı tabloyla karşı karşıyayız. Bu anlamda sağlık kurumları ve sağlık çalışanları için İl Sağlık Müdürlüğü ile görüşmelerimizi yapıyoruz. Şuan için herhangi bir çözüm üretilemedi. Aile Hekimlerinin iş yükünün azaltılması, kişisel koruyucu malzeme dağıtımının yapılması, İpekyolu Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde hekim sayısının artırılması, çalışma koşullarının daha insani seviyelere getirilmesi yine aynı şekilde Kovid servislerinde hizmet veren hekimlerin, bilimsel anlamda kabul görülen koşullarda çalışmalarının sağlanması gerekiyor."

'İSTİFALAR ARTABİLİR'

Son günlerde birçok ilde ardı ardına gelen hekim istifalarına da değinen Yaviç, bunun sebebinin ise yaşanan yoğun ve insani olmayan çalışma koşulları olduğunu kaydetti. Dr.Yaviç, salgının ilk başladığı dönemde, 'sağlık çalışanlarının hakkı ödenmez' diye bir söylemle ortaya çıktılar. Gerçekten de sağlık çalışanlarının hakkı ödenmedi ve hala da ödenmiyor. Örneğin, aile hekimlerine Kovid-19 izlemlerinin eksik yapılmasından kaynaklı yazılı savunma talepleri ve soruşturmalarla yüz yüze kaldılar. Dolayısıyla sadece söylemde kalan sağlık çalışanlarının destekleneceği ve haklarının ödenmeyeceği bir tablodan çok uzaktayız. Bu anlamda bu sorunun önümüzdeki süreçlerde, özellikle hekim istifalarını da beraberinde getirmesi kaçınılmazdır" dedi. Dr.Yaviç, sürecin Tabip Odaları ile işbirliği içinde şeffaf bir şekilde yürütülmesini istediklerini belirtti.  

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.