Sağlık ve Sosyal Hizmet Sendikası'nın (Sağlık-Sen) nisan ayı sağlıkta şiddet raporuna göre 15 şiddet olayında, 27 sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı. Sendikanın araştırmasına göre her dört sağlık çalışanından üçü şiddete maruz kalıyor.
Sağlık-Sen'in nisan ayı sağlık şiddeti raporunda yer alan bilgiler özetle şöyle:
Yapmış olduğumuz araştırmalarda, ‘sözlü veya fiziki şiddete maruz kaldınız mı’ sorusunu yönelttiğimiz 4 sağlık çalışanından 3’ü ‘evet’ cevabını vermektedir. Oysa ortalığı kasıp kavuran COVID-19 virüsünün sağlık çalışanlarına bulaşma oranı yüzde 25’i bulmuyor. Yani sağlık çalışanlarının şiddet görme oranı, virüs bulaşma oranından çok daha yüksek. Çünkü sağlık çalışanları, pandemiye karşı kendi önlemlerini alabiliyor ancak şiddete karşı bir önlem almaları mümkün olmuyor.
Nisan ayı içerisinde en trajik şiddet olayı ise Osmaniye’de yaşandı. Bu vakanın faalinden sebebine, yan etkilerinden sonuçlarına her yönüyle üzerinde çokça düşünülmesi ve dersler çıkarılması gereken bir olaydır. Şiddet olayının kahramanı bir savcı ve randevusu olmadan muayene odasına girerek, sırasını beklemesini hatırlatan doktora hakaretler ediyor ve ardından gözaltına aldırıyor. Hastanenin tek nöbetçi doktoru olan Kemal Gökhan Günel, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılıyor ancak hastalar saatlerce beklemek zorunda kalıyor.
Şiddet olaylarını gerçekleştiren faillerin kimliği, nasıl şiddet göstermelerine mani olmuyorsa; sağlık çalışanlarının cinsiyeti, yaşı, görevi de şiddet kurbanı olmalarına engel tanımıyor. Nisan ayı verilerine baktığımızda, şiddete maruz kalan 27 sağlık çalışanından 10’unun kadın, 17’si ise erkek olduğunu görüyoruz. 15 olayın 13’ü hastane ortamında yaşanmış, 1 olay ilçe sağlık müdürlüğünde, 1 olay ise saha çalışmaları sırasında gerçekleşmiştir. Yaşanan olaylarda; 13 doktor, 4 hemşire, 7 güvenlik görevlisi, 3 de diğer sağlık çalışanı mağdur olmuştur. 15 vakanın 12’si hem fiili hem sözlü, 3’ü ise yalnızca sözlü olarak vuku buldu. 5 olaya bizzat hastalar, 6 olaya hasta ve hasta yakınları, 3 olaya yöneticiler, 1 olaya ise magandalar sebep olmuştur.
Uygulanan cezai müeyyideler ise yine ezber bozmamıştır. Yaşanan olaylarda 11 saldırgan gözaltına alınıp serbest bırakılırken, 6 şahıs hakkında hiçbir işlem yapılmamıştır. Bunun yanında 3 saldırgan hakkında soruşturma başlatılırken, 2 saldırgan ise çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanmıştır. Geçtiğimiz aylarda Bağcılar'da hasta yakınlarının saldırısına uğrayan hemşire arkadaşını korumaya çalışırken darp edilen sağlık memuru Bülent Akdemir, elindeki sıcak çayı, 2 saldırganın üzerine dökerek yaraladığı gerekçesiyle 4 bin TL para cezasına çarptırıldı. Buna karşın, tüm itirazlara, şahit ve delillere rağmen hemşireye saldıranlar beraat etti.
Dikkat çekici bir gelişme de Sivas’ta yaşandı. Numune Hastanesi acil servisinde sağlık çalışanlarına ve güvenlik görevlilerine saldıran 9 hasta yakınına, Kovid-19 tedbirlerini ihlalden 13 bin 410 lira ceza uygulandı. Geçtiğimiz yıl Kayseri'de COVID-19 test sonucu pozitif çıkan anne ve babası ile temaslı A.S., karantinaya alınacağını söyleyen sağlık memuruna hakaret ettiği gerekçesiyle 9 bin 100 TL para cezasına çarptırıldı.
Adli mercilerin yanında bir de şiddete maruz kalan sağlık çalışanından güzel bir adım geldi. Nisan ayının örnek olayı ise Karaman’da yaşandı. Devlet Hastanesi hemşirelerinden Huriye Tekin Yılmaz, ziyaret saati dışında hasta ziyareti yapmak isteyen A.T. tarafından tehdit edilmesi üzerine savcılığa şikayette bulundu. Uzlaşmaya giden olayda hemşire kendisini tehdit eden şahsı, Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağış yapması şartıyla affetti.