2023'te tüketici hakem heyetlerine yapılan 727 bin 630 başvurudan 91 bin 527'si, yani toplam başvuruların yüzde 12.6'sı ayakkabı ürünlerine yönelik yapıldı. Bu durum Ticaret Bakanlığı'nın dikkatini çekti ve denetimleri artırdı. Ancak denetime tabi olmayan ayakkabılar sadece maddi zarar değil, aynı zamanda sağlık riski de taşıyor. Sahte ayakkabılar, özellikle denetimsiz üretim yerlerinde üretildiği için kullanılan boyalar ve kimyasalların insan sağlığına zararlı olup olmadığı konusunda belirsizlik yaratıyor.
ÇATAL: "SAHTE AYAKKABILAR KANSEROJEN MADDELER İÇEREBİLİR"
Doç. Dr. Bilgehan Çatal, sahte ayakkabıların merdiven altı yerlerde denetimsiz bir şekilde üretildiğine dikkat çekerek, bu ayakkabılarda kullanılan boyalar ve kimyasalların sağlık açısından risk oluşturabileceğini belirtti. Çatal, "Eğer zararlı bir kimyasal kullanılıyorlarsa, ayaklarda deri döküntülerine yol açabilir. Hatta bazen kanserojen boyalar kullanılıp uzun dönemde bunlarla ayağın, cildin temas etmesi kansere bile neden olabilir" dedi.
TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİNE YAPILAN BAŞVURULARDA ARTIŞ: SAHTE AYAKKABILARIN PAYI
Son yıllarda tüketici hakem heyetine yapılan ürün şikayetlerinde ayakkabı kategorisinin ön plana çıktığını belirtiyor. 2023'te tüketici hakem heyetlerine yapılan 727 bin 630 başvurudan 91 bin 527'si, yani toplam başvuruların yüzde 12.6'sı ayakkabı ürünlerine yönelik yapıldı. Sahte ayakkabılar, dünya genelinde ünlü markaların taklitleri olarak perakende ve internet satışlarında karşımıza çıkıyor. Ancak sadece maddi zarar değil, aynı zamanda insan sağlığını da tehdit ediyor.
KIRIK: "İNTERNET ÜZERİNDEN SAHTE ÜRÜN SATIŞLARI ARTIYOR"
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, son dönemde internet üzerinden sahte ürün satışlarının arttığını belirterek, tüketicileri dikkatli olmaya çağırdı. Kırık, "Özellikle internet üzerinden alışveriş yaparken belki düşük ücretle o ayakkabıyı görüyoruz ve satın alacağımızı düşünüyoruz fakat her zaman bu durum bu şekilde istediğimiz gibi gitmeyebiliyor. İnternet üzerinden sahte ürünlerin satışına ciddi manada şahit oluyoruz. Ayakkabı da bu dönemlerde çok tercih edilen bir eşya durumuna gelmeye başladı" ifadelerini kullandı.
TÜKETİCİLER UYARIYOR: EKONOMİK AÇIDAN CEZBEDİCİ ANCAK DİKKAT EDİLMELİ
Vatandaşlar ise sağlık açısından zararlı olsa bile fiyat olarak düzmece ayakkabıların uygun olduğunu belirtiyor. Ancak uzmanlar, tüketicileri internet üzerinden alışveriş yaparken dikkatli olmaya ve siteleri Ticaret Bakanlığı'nın Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi'nden kontrol etmeye çağırıyor.