İstanbul’da, yurt dışında basılan sahte 50 ve 100 dolarlık banknotların piyasaya sürülmesi sonucu bankalar, döviz büroları ve kuyumcular alım-satımı durdurdu. Bu olay, 1990’daki Birinci Körfez Savaşı sırasında Saddam Hüseyin’in benzer bir stratejiyle sahte dolar basma eylemini hatırlattı.
SADDAM’IN SAHTE DOLARLARI PIYASAYI SARSMIŞTI
Birinci Körfez Savaşı sırasında, Amerikan dolarının güvenilirliğini zedelemek amacıyla Saddam Hüseyin, morötesi ışıkla ayırt edilemeyen ve neredeyse yüzde 99 orijinal gibi görünen sahte dolarlar bastı. Bu "Saddam doları" olarak bilinen sahte paralar, savaş sonrasında piyasaya sürüldü ve büyük bir ekonomik krize yol açtı.
IRAK İŞGALI SONRASI PARALARIN AKIBETI HALA CEVAPSIZ
ABD’nin Irak’ı işgali sonrası, Saddam’ın basmış olduğu sahte dolarlar ile Irak Merkez Bankası’ndaki orijinal paraların akıbeti büyük bir merak konusu oldu. 2003 yılında yapılan açıklamalara göre, Saddam’ın hükümeti üç milyar doları Suriye ve Lübnan’daki bankalarda sakladı. Türkiye'deki bankalarda da 500 milyon dolardan fazla paranın bulunduğu iddia edilmişti.
SAHTE DOLARLAR, FIRSATÇILIĞA YOL AÇTI
İstanbul’daki sahte dolar skandalı nedeniyle alım-satım işlemleri dururken, fırsatçılar devreye girdi. Döviz büroları ve kuyumcular, dolar kuru üzerinde manipülasyon yaparak, 34.53 TL olan dolar kurunu 25 TL'ye kadar düşürmeye çalıştı. Bu durum, vatandaşların büyük tepkisine neden oldu. Bir vatandaş, "Sahte dolar bahanesiyle dolarımı düşük fiyata almak isteyenler var. Fırsatçılar, bu durumu kendi kazançları için kullanıyorlar" diyerek isyan etti.