Japonya merkezli Sakana AI, bilim dünyasında devrim yaratacak bir yenilikle karşımıza çıkıyor: ilk "yapay zeka bilim insanı" sistemi. Oxford Üniversitesi ve çeşitli araştırma kuruluşlarıyla iş birliği içinde geliştirilen bu sistem, bilimsel araştırmalar için makine öğrenimi kullanarak özgün bulgular ortaya koyma yeteneğine sahip.
Japonya merkezli araştırma ve geliştirme şirketi "Sakana AI", bilimsel keşifler için ilk defa "yapay zeka bilim insanı" sistemini geliştirdi.
Şirketin internet sitesinde yer alan bir blog yazısında, bu yenilikçi sistemin Foerster Laboratuvarları, Oxford Üniversitesi ve diğer birçok üniversite ile iş birliği içinde hayata geçirildiği belirtildi.
Geliştirilen yapay zeka bilim insanının, bilimsel araştırmalar ve keşifler için makine öğrenim sistemlerini kullanabileceği ifade edildi.
YAZILIM YAZABİLİYOR
Bu yapay zeka bilim insanı, mevcut araştırmaları incelemenin yanı sıra yeni araştırma fikirleri geliştirme yeteneğine sahip. Ayrıca, araştırmalar için kod yazma kapasitesine de sahip olduğu belirtiliyor.
Yazıda, sistemin araştırma sonuçlarını özetleyebilmesi ve kendi bulgularını bilimsel bir makale formatında sunabilmesi mümkün olduğu vurgulandı. Yapay zeka tarafından üretilen makaleleri insana yakın bir doğrulukla değerlendirebildiği belirtilen sistemin, bilim insanlarının oluşturduğu bilimsel topluluk dinamiklerini taklit edebileceği de öne sürüldü.
Yapay zeka sisteminin gerçekleştireceği araştırmaların, makine öğrenim sistemleri ve kod yazma konularında odaklanacağı ve bu alanlarda akademik makaleler üretebileceği ifade edildi.