Salgınlar Neden Sona Ermedi? Maymun Çiçeği Virüsünün Yükselişi Uzmanları Endişelendiriyor

Son dönemde artış gösteren 'Maymun Çiçeği virüsü' vakaları, sağlık uzmanlarını ve enfeksiyon hastalıkları uzmanlarını endişelendiriyor. Bu durum, insanlığın doğayla olan ilişkisini yeniden gözden geçirmesi gerektiğine dair çağrıları güçlendiriyor.

MAYMUN ÇIÇEĞI VIRÜSÜ ARTIYOR: UZMANLARDAN DOĞA ILE İLIŞKIMIZE DAIR KRITIK UYARILAR

Maymun Çiçeği virüsü vakalarının artışı, uzmanlar tarafından insanlığın doğa ile olan ilişkisini yeniden değerlendirmesi gerektiği şeklinde yorumlanıyor. Fransız klinik immünoloji profesörü ve Avrupa İlaç Ajansı (EMA) aşı uzmanı Jean-Daniel Lelievre ile Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

SALGINLAR VE TEMAS İLIŞKISI

Jean-Daniel Lelievre, insanların yeni salgınların yaklaştığını bilmesine rağmen eski yaşam tarzlarına dönmelerinin, salgınların artmasına neden olduğunu ifade etti. Lelievre, "Salgınlar, yaşam tarzımız ve iklim değişikliği ile doğrudan ilişkilidir. Doğal yaşam alanımızda alışık olmadığımız bir temas var ve bu durum bazı patojenlerin yayılmasına zemin hazırlıyor. İnsanlar arasındaki temasın artmasıyla birlikte bu tür salgınlar göreceğiz" dedi.

Lelievre, çevrenin tahrip edilmesinin, virüs taşıyan hayvanlarla daha fazla temas kurmaya neden olduğunu ve bunun sonucunda virüslerin insanlarda adaptasyon geçirdiğini belirtti. HIV örneğini vererek, virüsün Afrika'da sınırlı kaldığını, ancak bölgenin kolonileştirilmesinin ardından hızla mutasyona uğradığını vurguladı.

ÇEVRESEL DEĞIŞIKLIKLER VE SALGINLAR

Lelievre, "Aşı ve strateji geliştirebiliriz, fakat çevreyi değiştirmediğimiz sürece bu problemler tekrar edecek" tespitinde bulundu. Maymun Çiçeği virüsü için önceden yeterli önlemler alınmadığını belirten Lelievre, siyasetin salgına hazırlıksız olduğunu ve Kovid-19'dan sonra hiçbir şey öğrenilmediğini savunarak, "Artık uyanmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

PROF. CEYHAN'DAN KRITIK UYARILAR

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, bu tür virüslerin ana konaklarının her zaman "vahşi hayvanlar" olduğunu ve insanların bu hayvanlarla temasının ve doğal yaşam alanlarına müdahalesinin, zararsız virüslerin insanlarda salgına dönüşmesine yol açtığını belirtti. Ceyhan, "Maymunlarla temas etmezseniz ve onları doğal ortamlarında bırakırsanız, bu hastalık sizi etkilemez. Ancak insanın doğaya zarar vermesi, bu sorunların geri dönmesine neden oluyor" dedi.

SALGINLARLA MÜCADELEDE TEMEL İLKELER

Zika virüsü ve dang humması gibi diğer salgınlara da dikkat çeken Prof. Ceyhan, "Kovid-19'dan ders çıkarmamız gereken şey, salgınlara karşı her zaman hazırlıklı olmamız gerektiğidir. Ancak bu zihniyeti hala geliştiremedik" şeklinde konuştu. Kovid-19 sonrası ortak önlemler ve laboratuvar çalışmalarının finansman eksikliği nedeniyle durduğunu belirten Ceyhan, "Salgınlarla mücadele sahada yapılmalıdır. Yardım edebilecek ve virüsün yayılmasını önleyebilecek birçok ülke var" diyerek önemli bir mesaj verdi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.